Журнал «Агропромышленные технологии Центральной России»

Аннотации статей.

Захаров В.Л., Солдатова Т.А.. ВЛИЯНИЕ ТЕХНОЛОГИИ ПРОИЗВОДСТВА ФРУКТОВЫХ СОКОВ НА СОДЕРЖАНИЕ В НИХ БИОЛОГИЧЕСКИ АКТИВНЫХ ВЕЩЕСТВ В УСЛОВИЯХ АО «ПРОГРЕСС» Г. ЛИПЕЦК

Целью наших исследований было показать, как технология производства может повлиять на качество фруктовых соков. Изучали яблочный и грушевый соки. В яблочном соке, по сравнению с грушевым, больше сухих веществ, аскорбиновой кислоты, катехинов, протопектина, пектиновой кислоты, общего количества пектиновых веществ, а в грушевом больше антоцианов, флавонолов и органических кислот. Введение в осветленный яблочный или грушевый сок мякоти этих фруктов снижает кислотность, увеличивает плотность, содержание сухих веществ, каротиноидов, в 1,7-2,9 раз содержание аскорбиновой кислоты, в 2,5 раза флавонолов и в 2,4-29,6 раза катехинов. Добавка сока черной смородины в осветленный яблочный сок в 1,3 раза увеличивает содержание аскорбиновой кислоты и в 26 раз антоцианов. Введение в осветленный сок вытяжки из плодов шиповника снижает кислотность сока, увеличивает в 33 раза содержание антоцианов, в 6,7 раза флавонолов и в 3 раза водорастворимых пектиновых веществ. Добавка вытяжки из цветков липы и ромашки снижает плотность осветленного сока, в 1,4 раза снижает содержание в нем сухих веществ, в 2,9 раза содержание аскорбиновой кислоты, в 19,3 раза пектиновых веществ, но увеличивает в 4,7 раза содержание флавонолов, в 2,6 раза катехинов и в 1,6 раза дубильных и красящих веществ. Соки прямого отжима в сравнении с осветленными более плотные, кислые, в них меньше дубильных и красящих веществ, но больше в 1,3-3,4 раза аскорбиновой кислоты, в 3,8-40,0 раз антоцианов, в 1,3-22,7 раза катехинов и в 1,5-3,9 раза водорастворимых пектиновых веществ. Повысить количество пектиновых веществ в фруктовом соке возможно только за счет водорастворимой фракции при прямом отжиме.
The purpose of our researches was to show how the production technology can affect quality of fruit juice. Studied apple and pear juice. In apple juice in comparison with pear, there are more solids, ascorbic acid, catechins, protopectin, pectinaceous acid, total of pectinaceous substances, and in pear there are more antocians, flavonols and organic acids. Introduction to the clarified apple or pear juice of pulp of these fruit reduces acidity, increases density, content of solids, carotinoids, by 1,7-2,9 times the content of ascorbic acid, by 2,5 times of flavonol and by 2,4-29,6 times of catechins. Blackcurrant juice additive in the clarified apple juice by 1,3 times increases the content of ascorbic acid and by 26 times of antocians. Introduction to the clarified extract juice from hips reduces acidity of juice, increases by 33 times the maintenance of antocians, by 6,7 times of flavonols and by 3 times of water-soluble pectinaceous substances. Extract additive from flowers of a linden and a camomile reduces density of the clarified juice, by 1,4 times reduces the content in him of solids, by 2,9 times the content of ascorbic acid, by 19,3 times of pectinaceous substances, but increases by 4,7 times the maintenance of flavonol, by 2,6 times of catechins and by 1,6 times tannic and dyes. Juice of a direct extraction in comparison with clarified more dense, sour, in them it is less tannic and dyes, but is 1,3-3,4 times more than ascorbic acid, by 3,8-40,0 times of antocians, by 1,3-22,7 times of catechins and by 1,5-3,9 times of water-soluble pectinaceous substances. It is possible to increase amount of pectinaceous substances in fruit juice only at the expense of water-soluble fraction at a direct extraction.

Будаговский А.В., Будаговская О.Н., Маслова М.В., Грошева Е.В.. ПРИМЕНЕНИЕ КОГЕРЕНТНОГО СВЕТА ДЛЯ СНИЖЕНИЯ ПОТЕРЬ ЯБЛОК В ПОСЛЕУБОРОЧНЫЙ ПЕРИОД

Основной причиной потери плодов в послеуборочный период являются физиологические и микробные заболевания. Для их предотвращения используют хранилища с пониженной температурой и регулируемой газовой средой. Однако из-за их высокой стоимости и значительных эксплуатационных затрат они не нашли широкого распространения в нашей стране. Другим способом снижения уровня заболевания плодов является обработка химическими или физическими факторами. Среди них наиболее экономичным и полностью экологически безопасным является излучение видимой области спектра - свет. Кратковременное воздействие высококогерентного света определенных спектральных диапазонов способно существенно стимулировать жизнедеятельность различных организмов, позволяя более полно использовать свой генетический потенциал. Этот фактор применили для повышения лежкоспособности яблок в хранилищах с пониженной температурой, но без регулируемой газовой среды. Перед закладкой на хранение плоды обрабатывали низкоинтенсивным лазерным излучением красной (632,8 нм) области спектра. В результате усиления функциональной активности клеток происходило угнетение грибных заболеваний, а также физиологических расстройств (загар, пухлость, побурение мякоти). Наибольший эффект наблюдали на сортах осеннего и раннезимнего сроков созревания: Антоновка новая, Богатырь. Потери товарной продукции были в 5-10 раз меньше, чем в необлученном контроле. Примерно такие же различия были и на сортах зимнего срока созревания: Звездочка, Ренет Черненко, Синап северный, но абсолютные значения потерь были меньше. Данный технологический прием может быть реализован на линиях товарной обработки плодов перед закладкой на хранение.
The main cause of loss of fruit in the post-harvest period are physiological and microbial diseases. To prevent them use storage with a lower temperature and an controlled atmosphere. However, because of their high cost and significant operating costs, they have not found wide distribution in our country. Another way to reduce the level of disease of the fruit is processing with chemical or physical factors. Among them, the most economical and completely environmentally safe - is the radiation of the visible region of the spectrum - light. Short-term exposure to high-coherence light of certain spectral ranges can significantly stimulate the vital activity of various organisms, allowing more fully use their genetic potential. This factor was used to increase the ability of apples in storage facilities with a reduced temperature, but without a controlled gaseous medium. Before laying on storage, the fruits were treated with low-intensity laser radiation of the red (632.8 nm) spectral region. As a result of the enhancement of the functional activity of the cells, there was a decrease in fungal diseases, as well as physiological disorders (sunburn, plumpness, darkening of meat). The greatest effect was observed on varieties of autumn and early winter ripening: Antonovka new, Bogatyr. Losses of commercial output were 5 ... 10 times less than in the uncontrolled control. Approximately the same differences were also observed on the grades of the winter ripening period: the Star, Renet Chernenko, Sinap northern, but the absolute values of losses were less. This technological method can be implemented on the lines of commodity processing of fruits before laying for storage.

Захаров В.Л., Леонов А.А.. ВЛИЯНИЕ ДОБАВОК ИЗ ПЛОДОВ ШИПОВНИКА, БАРБАРИСА, РЯБИНЫ И КЛЮКВЫ НА КАЧЕСТВО ТВОРОГА

Целью наших исследований была проверка влияния добавок из плодов шиповника, клюквы и барбариса на сохранность и качество творога. В творог перед стерилизацией добавляли измельченные ягоды клюквы, плоды шиповника, рябины и барбариса. Добавка плодов шиповника обеспечила получение наиболее поливитаминного творога. Он наиболее богат дубильными и красящими веществами, аскорбиновой кислотой и каротиноидами, в том числе каротином. Добавка плодов барбариса или шиповника в наибольшей степени обогащает творог танином. Барбарис обеспечивает наибольшее содержание в твороге антоцианов, флавонолов и катехинов. Кислотность творога наиболее быстро повышается при добавлении клюквы. При добавлении в творог измельченных плодов шиповника, рябины и барбариса в количестве 3,1-6,2%, а также ягод клюквы в количестве 3,1% от массы творога и дальнейшей его 15-минутной стерилизации, срок его хранения при температуре +4 оС составляет 7 дней. При добавлении в творог ягод клюквы в количестве 6,2% от массы творога срок его хранения при температуре +4 оС составляет 6 дней.
The purpose of our researches was to check influence of additives from hips, a cranberry and a barberry for safety and quality of cottage cheese. Before sterilization added the crushed cranberry berries, hips, mountain ashes to cottage cheese and a barberry. Additive of hips has provided the most polyvitaminic cottage cheese. He is richest tannic and dyes, ascorbic acid and carotinoids, including carotene. Additive of fruits of a barberry or a dogrose most enriches cottage cheese with tannin. The barberry provides the largest content in cottage cheese of antocians, flavonols and catechins. The acidity of cottage cheese most quickly increases at addition of a cranberry. At addition in cottage cheese of the crushed hips, a mountain ash and a barberry in number of 3,1-6,2% and also cranberry berries in number of 3,1% of the mass of cottage cheese and its further 15-minute sterilization, the term of his storage at a temperature of +4 ° C is 7 days. At addition in cottage cheese of berries of a cranberry in number of 6,2 % of the mass of cottage cheese the term of his storage at a temperature of +4 ° C is 6 days.

Гулидова В.А., Захаров В.Л.. РАЗРАБОТКА БУЛОЧНЫХ ИЗДЕЛИЙ С ДОБАВЛЕНИЕМ МОРКОВНОГО СЫРЬЯ НА БАЗЕ ПРЕДПРИЯТИЯ ПАО «ЛИМАК» ГОРОДА ЕЛЬЦА

Хлебобулочные изделия являются удобным объектом для обогащения их витаминами, белками и другими необходимыми для нормальной жизнедеятельности человека полезными веществами, так как являются одним из самых популярных продуктов. В пищевой промышленности удобной формой использования растительного сырья является порошковая форма.Выполненные теоретические и экспериментальные исследования и проверка их в производственных условиях подтвердили эффективность применения перспективного фитообогатителя в хлебопечении, что позволило разработать новый рецепт хлебобулочного изделия повышенной пищевой ценности, внедрение которого вносит вклад в расширение ассортимента продуктов. С увеличением доли морковного порошка в хлебе повышается кислотность, гигроскопичность, содержание каротина, антоцианов, но снижается пористость, однако все физико-химические показатели данного изделия соответствуют ГОСТ 27844-88 Изделия булочные ТУ. Предлагаемые хлебобулочные изделия обладают высокими показателями качества, отличными вкусовыми достоинствами. В стандартную рецептуру добавление 4% морковного порошка способствовало улучшению органолептических свойств готового изделия. Внесение фитообогатителя оказывает положительное влияние на процессы созревания теста, что можно объяснить высоким содержанием в добавке моно- и дисахаридов, органических кислот и минеральных веществ. Выработанные по разработанным рецептурам хлебобулочные изделия можно отнести к группе функциональных изделий профилактического назначения. Замена или совершенствование технологических линий не требуется, так как изготовление булочных изделий по данной рецептуре можно совершать на том оборудовании, которое имеется на современных хлебопекарных предприятиях.
Bakery products are a convenient object for enrichment by their vitamins, proteins and others useful substances, necessary for normal activity of the person, as are one of the most popular products. In the food industry a convenient form of use of vegetable raw materials is the powder form. The executed theoretical and pilot studies and check have under production conditions confirmed them efficiency of application of the perspective vegetable dresser in bread baking that has allowed to develop the new recipe of a bakery product of the increased nutrition value which introduction makes a contribution to expansion of the range of products.With increase in a share of carrot powder in bread the acidity, hygroscopicity, content of carotene, antocians increases, but the porosity decreases, however all physical and chemical indicators of this product conform to state standard 27844-88 "Products bakeries. Specifications". The offered bakery products possess high rates of quality, excellent flavoring advantages. In a standard compounding addition of 4% of carrot powder promoted improvement of organoleptic properties of a finished product. Introduction of the vegetable dresser exerts positive impact on processes of maturing of the test that it is possible to explain with high content in additive mono - and bioses, organic acids and mineral substances. The bakery products developed on the developed compoundings can be carried to group of functional products of preventive appointment. Replacement or improvement of technological lines isn't required as production of bakeries of products on this compounding can be made on that equipment which is available at the modern baking enterprises.

Павленко В.Н., Венецианский А.С., Гогина О.В.. СОВЕРШЕНСТВОВАНИЕ ТЕХНОЛОГИИ ТВОРОЖНЫХ ИЗДЕЛИЙ С МОРКОВЬЮ ПОВЫШЕННОЙ ПИЩЕВОЙ И БИОЛОГИЧЕСКОЙ ЦЕННОСТИ

В статье рассматривается разработка рецептуры продукции высокой питательной ценности, обогащенной витаминами, микроэлементами, необходимыми в суточном рационе питания обучающихся ГБПОУ «ПУ № 58» г. Дубовки Волгоградской области. Творожная запеканка с морковью имеет практически одинаковую пищевую и энергетическую ценность по сравнению с контрольным образцом. Содержание минеральных веществ и витаминов в опытном образце превышает количество в контрольном образце. Анализируя органолептические показатели можно отметить, что оба изделия обладают отличными вкусовыми качествами и приятным ароматом, но опытный образец набрал большую оценку - 4,78 балла. Оценка экономической эффективности производства нового вида продукции, проводившаяся путем расчета отпускной цены, показала, что цена за 1 порцию с учетом НДС составляет 33 рубля. «Творожная запеканка с морковью» является продуктом высокой питательной ценности, обогащенным витаминами, микроэлементами, и необходима в суточном рационе питания обучающихся для поддержания и укрепления их здоровья. Данное изделие можно подавать как на завтрак, так и на полдник.
The article deals with the development of a formula for high nutritional value, enriched with vitamins, microelements and is necessary in the daily diet of students of GBPOU «PU No. 58» in Dubovki, Volgograd region. Carrots cottage cheese casserole has almost identical nutrition and power value in comparison with a control sample. Content of mineral substances and vitamins B a prototype exceeds quantity in a control sample. Analyzing organoleptic indicators it is possible to note that both products have excellent tastes and pleasant aroma, but the prototype has gathered big assessment – 4,78 points. Assessment of economic efficiency of production of a new type of production which was carried out by calculation of selling price has shown that the price for 1 portion taking into account a value added tax is 33 rubles. "Carrots cottage cheese casserole" is the product of high nutritional value enriched with vitamins, minerals and is necessary in a daily food allowance of students for maintenance and strengthening of their health. This product can be given both for breakfast, and for an afternoon snack.

Панин В.А.. ПРИГОДНОСТЬ МОЛОКА КОРОВ РАЗНЫХ ГЕНОТИПОВ ДЛЯ ИЗГОТОВЛЕНИЯ СЫРА

Целью проведенного исследования являлось изучение качественного состава молока коров разных генотипов и влияние голштинской и симментальской пород на технологические свойства молока чистопородных и помесных особей в процессе выработки сычужного сыра. Выполненные исследования указывают на выявленные различия в технологических свойствах молока коров разных генотипов, находящихся в одинаковых условиях кормления и содержания. В результате проведенного эксперимента установлено, что существенное значение имеют технологические свойства молока симментальских коров и его экологическая чистота, что является показателем его пригодности для глубокой переработки в процессе выработки сычужного сыра.
The purpose of the conducted investigation was the study of the qualitative composition of milk of the cows of different genotype, and the influence of Golshtin and Simmenthal species on the technological properties of milk of thoroughbred and the cross-breed individuals in the process of working rennet cheese. The executed studies indicate the revealed differences in the technological properties of milk of the cows of different genotype, which are located in the identical conditions of feeding and content.As a result of the made experiment it is established that technological properties of milk of Simmenthal cows and its ecological purity as an indicator of suitability for deep processing in the course of development of abomasal cheese have essential value.

Соколова Л.М., Иванова М.И.. ГРИБКОВЫЕ БОЛЕЗНИ НА ПАСТЕРНАКЕ ПОСЕВНОМ (PASTINACASATIVA L.)

В статье приведена распространенность грибковых болезней на пастернаке посевном ( Pastinacasativa L.). В условиях Московской области на корнеплодах пастернака сорта Кулинар выделены патогенные грибы рода Fusarium sp. Инфекция обычно попадает в хранилище с поля вместе с корнеплодами, на комочках прилипшей к ним почвы. Заболевание обнаружили на корнеплодах через 2-3 месяца после закладки их на хранение. Вначале на корнеплодах появлялись слегка вдавленные, серовато-бурые пятна. Мякоть под ними становилась сухой, трухлявой. В дальнейшем гниль охватывала весь корнеплод, он становился твердым и легким. На поверхности корнеплода образовались белые подушечки конидиального спороношения гриба. С помощью конидий (также и мицелием при соприкосновении корнеплодов) гриб быстро распространялся, вызывая новые заражения. Инфекция сохраняется и в хранилище, если оно не очищено и не продезинфицировано после освобождения его от овощей. Особенно опасны резкие колебания температуры и влажности при хранении, когда происходит отпотевание овощной продукции.
The article shows the prevalence of fungal diseases on parsnips (Pastinaca sativa L.). In the conditions of the Moscow Region, the pathogenic fungi of the genus Fusarium sp. Infection usually falls into the vault from the field, along with root crops, on the lumps of soil adhering to them. The disease was found on root crops 2-3 months after they were stored. At first, slightly dented, grayish-brown spots appeared on the root crops. The flesh under them became dry, rotten. In the future, rot covered the whole root, it became hard and light. On the surface of the root crop, white cushions of conidial sporulation of the fungus were formed. With the help of conidia (also a mycelium in contact with root crops), the fungus quickly spread, causing new infections. Infection remains in the vault, if it is not cleaned and not disinfected after its release from vegetables. Especially dangerous are sudden fluctuations in temperature and humidity during storage, when there is a sweating of vegetable products.

Колесникова М.В.. ПРОДУКТИВНОСТЬ САХАРНОЙ СВЕКЛЫ ПРИ ИСПОЛЬЗОВАНИИ HUMICOLA FUSCOATRA ВНИИСС 016 В ТЕХНОЛОГИИ ВОЗДЕЛЫВАНИЯ КУЛЬТУРЫ

Цель настоящей работы заключалась в ускорении процесса разложения соломы озимой пшеницы в полевых условиях с помощью специализированных аборигенных микроорганизмов и дополнительных компонентов для повышения эффективного плодородия почвы и увеличения продуктивности сахарной свеклы. Схема опыта включала следующие варианты: 1 - контроль (без удобрений), 2 - солома, 3 - солома + азотное удобрение (N), 4 - солома + N + питательная добавка (ПД) + Humicola fuscoatra ВНИИСС 016. Запашка соломы озимой пшеницы совместно с Humicola fuscoatra ВНИИСС 016, питательной добавкой и минеральным азотом способствует повышению эффективного плодородия. В результате урожайность сахарной свеклы достоверно увеличивается до 25%.
Aim of the present work was to accelerate the process of straw winter wheat decomposition under field conditions with the help of specialized indigenous microorganisms and additional components for in-creasing soil effective fertility and efficiency of sugar beet. The experiment scheme included the following variants: 1 – control (without fertilizers), 2 – straw, 3 – straw + nitrogen fertilizer (N), 4 – straw + N + nutrient additive (NA) + Humicola fuscoatra VNIISS 016. Winter wheat straw plowing in soil together with Humicola fuscoatra VNIISS 016, nutrient additive and mineral nitrogen promoted improvement of effective fertility. As a result, the yield of sugar beets reliably increased by 25%.

Константинова И.Н., Владимирова Е.С.. ИЗУЧЕНИЕ ПРОДУКТИВНОСТИ ИСХОДНОГО МАТЕРИАЛА ЯЧМЕНЯ В УСЛОВИЯХ ЦЕНТРАЛЬНОЙ ЯКУТИИ

В статье представлены результаты исследований коллекционных образцов ячменя по продуктивности в условиях Центральной Якутии. Целью работы является подбор лучших сортообразцов из мировой коллекции ВИР по массе 1000 семян, продуктивности, урожайности и озерненности. Данные получены на опытном стационаре № 10 Покровского подразделения Якутского НИИ сельского хозяйства за период 2012-2013 гг. Материалом для изучения послужили сорта ячменя из коллекции Всероссийского научно - исследовательского института растениеводства им. Н.И. Вавилова. В коллекционных питомниках были испытаны 76 образцов ячменя различного эколого-географического и селекционного происхождения. В качестве стандарта использовали районированный сорт Тамми. Селекционный материал изучался по полной схеме селекционного процесса, общепринятой для самоопылителей. Работа проводилась в соответствии с методикой Госкомиссии по сортоиспытанию сельскохозяйственных культур (1983), а также методикой, утвержденной методической комиссией селекционного центра. По итогам изучения выделены лучшие сортообразцы: по продуктивной кустистости - Вереск, Druce, Зерноградский, Ясный, Лазурит, Омский 91, Svani, Астана 2000; по сочетанию большого количества колосков и зерен в колосе - Белозерский - 57,6 зерен, Дыгын - 52 зерен, Варде - 50,2 зерен, Herse - 49,7 зерен, Айхал - 49,3 зерен; по массе 1000 зерен - сорт Jessica - 58,6 г, (на 21,8 г больше стандарта), Первоцелинник - 58,5 г (прибавка - 21,7 г), Зерноградский- 58,0 г (прибавка - 21,2 г), Лазурит - 58,0 г (прибавка 21,2 г); по урожайности - Гандвиг - 512 г/м2, JО 1032 - 500,0 г/м2, Datol - 499,0 г/м2, Дыгын - 490,5 г/м2, Зерноградский - 475,0 г/м2, Jessica - 454,7 г/м2, Агул-2 - 444,4 г/м2, Herse - 436,4 г/м2, Kasota - 429,8 г/м2, Druce - 425,0 г/м2. Выделенные сортообразцы рекомендованы для дальнейшего использования в селекционной работе.
The article presents the results of studies of barley collection samples on productivity in the conditions of Central Yakutia. The aim of the work is to select the best sorts from the world collection of All-Russian Institute of Plant Growing by weight of 1000 grains, productivity, yield and graininess. The data were obtained at the experimental stationary №10 of the Pokrovsky division of the Yakut Scientific Research Institute of Agriculture for the period 2012-2013. The material for the study was barley varieties from the collection of the All - Russian Research Institute of Plant Industry named after N.I. Vavilov. 76 barley samples of various eco-geographical and breeding origin were tested in the collection nurseries. Tammi variety was used as a standard. The selection material was studied according to the complete scheme of the selection process, which is generally accepted for self-pollinators. The work was carried out in accordance with the methodology of the State Commission for the Testing of Agricultural Crops (1983), as well as the methodology approved by the Methodological Commission of the Selection Center. According to the results of the study, the best sorts were distinguished: - according to productive bushiness - Veresk, Druce, Zernogradsky, Yasny, Lazurite, Omsky 91, Svani, Astana 2000; - a combination of a large number of spikelets and grains in the ear - Belozersky - 57.6 grains, Dygyn - 52 , Varde - 50.2, Herse - 49.7, Aikhal - 49.3, - by mass of 1000 grains - Jessica - 58.6 g, which is 21.8 g more than the standard, Pervotselinnik - 58.5 g, an increase - 21.7 g, Zernogradsky - 58.0 g, an increase of 21.2 g, Lazurite - 58.0 g, an increase of 21.2 g,; - for productivity - Gandwig - 512 g/m2, JO 1032 - 500.0 g/m2, Datol - 499.0 g/m2, Dygyn - 490.5 g/m2, Zernogradsky - 475.0 g/m2, Jessica - 454.7 g/m2, Agul-2 - 444.4 g/m2, Herse - 436.4 g/m2, Kasota - 429.8 g/m2, Druce - 425.0 g/m2. Selected varieties are recommended for further use in breeding work.

Фролова Л.Д., Новиков М.Н.. БИОЛОГИЗАЦИЯ ЗЕМЛЕДЕЛИЯ КАК ФАКТОР ПОВЫШЕНИЯ ПЛОДОРОДИЯ ПОЧВ И ПРОДУКТИВНОСТИ КОРМОВЫХ СЕВООБОРОТОВ

Одной из самых острых проблем последних лет в земледелии Нечерноземной зоны является снижение плодородия почв. Главной причиной этого является формирование большей части урожая за счет элементов питания почвы и невосполнение их удобрениями. В сложившихся хозяйственно-экономических условиях из возможных направлений развития земледелия, обеспечивающих улучшение почв и стабилизацию развития аграрного сектора на определенном уровне, наиболее доступным и экологически безопасным является направление, которое базируется на биологизации земледелия. Сущность ее для местных условий имеет следующие предназначения: максимально и рационально использовать биоклиматический потенциал в формировании урожая (энергия солнца, осадки, продолжительность вегетационного периода, ресурсы культурных растений и биоты почвы, их средоулучшающие свойства). В связи с этим проводили исследования по оптимизации плодородия почв, повышения урожайности и улучшения качества продукции кормовых севооборотов с кукурузой путем рационального использования биологического азота бобовых культур и минеральных удобрений. Традиционно в Нечерноземной зоне эффективное повышение урожайности зеленой массы кукурузы неразрывно связано с улучшением азотного питания растений за счет удобрений. В настоящее время в земледелии этой зоны азота вносится в недостаточном количестве - 20-25 кг/га, при средней потребности 60 кг/га. Поэтому в решении этой проблемы крайне велика роль биологического азота. Одной из наиболее эффективных средоулучшающих культур с высокой азотфиксирующей способностью является донник белый. Около 75-78% азота, накопленного в его массе составляет биологический азот. Также донник имеет важное значение в кормовом балансе животноводства. Кроме того, он формирует мощную корневую систему, обогащенную питательными элементами, которая положительно влияет на плодородие почвы. Об этом свидетельствуют наши исследования по использованию донника как предшественника кукурузы в севообороте. По сравнению с монокультурой кукурузы он стабилизирует кислотность почвы, улучшает ее пищевой режим и значительно повышает урожайность и качество зеленой массы кукурузы, способствует снижению затрат на применение минеральных удобрений до 50% и обеспечивает получение кормов, более сбалансированных по протеину и сахару.
One of the most acute problems of recent years in the agriculture of the Non-chernozem zone is the decrease in soil fertility. The main reason for this is the formation of a large part of the crop due to soil nutrition elements and not replenishment of their fertilizers. In the prevailing economic and economic conditions, from the possible directions of the development of agriculture, which ensure the improvement of soils and the stabilization of the development of the agricultural sector at a certain level, the most accessible and environmentally safe is the direction that is based on the biologization of agriculture. Its essence for local conditions has the following purposes: to maximize and rationally use the bioclimatic potential in the formation of the harvest (sun energy, precipitation, the duration of the growing season, the resources of cultivated plants and soil biota, their environment-improving properties). In this connection, studies were carried out to optimize the fertility of soils, increase yields and improve the quality of fodder crop rotations with corn by rational use of biological nitrogen for legumes and mineral fertilizers. Traditionally, in the Non-chernozem zone, an effective increase in the yield of green mass of maize is inextricably linked with the improvement of nitrogen nutrition of plants due to fertilizers. Currently, in the agriculture of this zone of nitrogen is introduced in an insufficient amount of 20-25 kg / ha, with an average demand of 60 kg / ha. Therefore, the role of biological nitrogen is extremely important in solving this problem. One of the most effective medium-improving cultures with high nitrogen-fixing capacity is white clover. About 75-78% of the nitrogen accumulated in its mass is biological nitrogen. Also, the clover is important in the livestock feed balance. In addition, it forms a powerful root system, enriched with nutrients, which positively affects the fertility of the soil. This is evidenced by our research on the use of sweet clover as a precursor of corn in a crop rotation. Compared to the monoculture of maize, it stabilizes the acidity of the soil, improves its food regime and significantly increases the yield and quality of the green mass of maize, reduces the cost of using mineral fertilizers to 50%, and ensures the production of feeds more balanced by protein and sugar.

Кравченко В.А., Лукьянов А.Н.. СРАВНИТЕЛЬНАЯ ХАРАКТЕРИСТИКА ТЕХНОЛОГИЙ ВОЗДЕЛЫВАНИЯ ОЗИМОЙ ПШЕНИЦЫ В ПРОИЗВОДСТВЕННЫХ УСЛОВИЯХ

В статье приводятся данные по исследованию технологии возделывания озимой пшеницы по принятой технологии для Липецкой области в производственных условиях. На одном участке был применен весь комплекс подготовки почвы, системы удобрений и применения пестицидов. На другом участке пестициды не применялись. Эти различия повлекли за собой получение различных результатов при получении конечной продукции -зерна. Результаты показали, что технология производства зерна озимой пшеницы с применением пестицидов давала больший эффект, чем без их применения, что отразилось и на качестве урожая.
The article contains data on the research of the technology of winter wheat cultivation according to the adopted technology in the conditions of the Lipetsk region under production conditions. At one site, the whole soil preparation complex, the fertilizer system and the use of pesticides were applied. In another area, pesticides were not used. These differences entailed obtaining different results in obtaining the final product (grain). The results showed that the technology of winter wheat grain production with the use of pesticides had a greater effect than without their application, which affected the quality of the crop.

Мысник Е.Н., Закота Т.Ю.. СТРУКТУРА ВИДОВОГО СОСТАВА СОРНЫХ РАСТЕНИЙ В ПОСАДКАХ КАРТОФЕЛЯ КРАСНОДАРСКОГО КРАЯ

Цель исследования - анализ видового состава сорных растений в посадках картофеля на территории степной зоны возделывания Краснодарского края для выявления его постоянных компонентов. Данные получены методом геоботанического обследования полей. Они подготовлены к анализу при помощи базы данных «Сорные растения Краснодарского края и борьба с ними» и программы «Герболог-Инфо». Осуществлен флористический анализ видового состава сорных растений, расчет встречаемости и ее оценка. Выявлено 74 вида сорных растений из 61 рода и 24 семейств. По продолжительности жизни преобладают малолетние виды. Показана неравномерность распределения видов по семействам. Выделена группа из 6 ведущих семейств, показано численное превосходство семейств Сложноцветные и Злаки. На основании показателей встречаемости выделены группы доминирующих (встречаемость 41 - 100 %) и сопутствующих (встречаемость 21 - 40 %) видов сорных растений. Доминирующие 16 видов сорных растений являются наиболее постоянными компонентами агрофитоценозов картофеля изучаемого региона. В многолетней перспективе можно ожидать наличие этих видов в посадках картофеля степной зоны возделывания на большинстве полей. Группа из 9 сопутствующих видов сорных растений дополняет выделенный постоянный компонент засоренности.
Potatoes are one of the major crops. Research objective – the analysis of specific composition of weed plants in landings of potatoes in the territory of a steppe zone of cultivation of Krasnodar Region for identification of its constant components. Data are obtained by method of geobotanical inspection of fields. They are prepared for the analysis by means of the «Weed Plants of Krasnodar Region and Fight against Them» database and the «Gerbolog-Info» program. The floristic analysis of specific structure of weed plants is carried out. Calculation of occurrence and its assessment is performed. Seventy four species of weed plants from 61 genus and 24 families are revealed. On life expectancy few-years species prevail. The nonuniformity of distribution of species on families is shown. The group of 6 leading families is allocated. The superiority in strength of the Compositae Giseke and Gramineae Juss. families is shown. Based on indexes of occurrence groups dominating (occurrence of 41–100%) and accompanying (occurrence of 21 - 40%) species of weed plants are allocated. The dominating 16 species of weed plants are the most constant components of agrophytocenosis of potatoes of the studied region. In long-term prospect, it is possible to expect existence of these species in landings of potatoes of a steppe zone of cultivation on the majority of fields. The group of 9 accompanying species of weed plants supplements the allocated constant component of contamination.