Журнал «Агропромышленные технологии Центральной России»
Выпуск №4 (22) (2021)
УДК 664
DOI 10.24888/2541-7835-2021-22-22-30
ИЗУЧЕНИЕ АНТИОКСИДАНТНЫХ СВОЙСТВ РАСТИТЕЛЬНЫХ ЭКСТРАКТОВ МЕТОДОМ DPPH
В современных пищевых продуктах все чаще используются пищевые добавки натурального происхождения. Поиск эффективных антиокислителей растительного происхождения - широко изучаемая тема в настоящее время. Изучение данного вопроса позволяет внедрить новейшие решения в борьбе с окислением липидов в пищевой продукции. Целью данной научной работы стала оценка радикалсвязывающей способности растительных экстрактов с различным содержанием активных веществ. В результате серии проведенных экспериментов с использованием метода DPPH были исследованы антиоксидантные свойства 14 образцов. Установлено, что наибольшей антиоксидантной активностью среди тестируемых экстрактов обладают экстракты зеленого чая, яблока, виноградной косточки, сорго. Остальные образцы обладают умеренно выраженной активностью.
STUDY OF THE ANTIOXIDANT PROPERTIES OF PLANT EXTRACTS USING THE DPPH METHOD
In modern food products, food additives of natural origin are increasingly used. The search for effective antioxidants of plant origin is a widely studied topic at the present time. The study of this issue makes it possible to introduce the latest solutions in the fight against lipid oxidation in food products. The aim of this scientific work was to evaluate the radical-binding capacity of plant extracts with different contents of active substances. As a result of a series of experiments using the DPPH method, the antioxidant properties of 14 samples were investigated. It was found that the greatest antioxidant activity among the tested extracts is possessed by extracts of green tea, apple, grape seed, sorghum. The rest of the samples are moderately active.
Список литературы
-
Макарова М.Н., Макаров В.Г. Молекулярная биология флавоноидов. Руководство для врачей. - СПб.: Лема, 2010. - 428 с.
-
Тараховский Ю.С., Ким Ю.А., Абдрасилов Б.С., Музафаров Е.Н., Флавоноиды: биохимия, биофизика, медицина. - Пущино: Sуnchrobook, 2013. - 310 с.
-
Amic D., Davidovic-Amic D., Beslo D., Trinajstic N. Structure-radical scavenging activity relationships of flavonoids. // Croat. Chem. Act. 2003. - Vol. 76. - P. 55-61.
-
Andersen O.M., Markham K.R. (editors). Flavonoids: chemistry, biochemistry, and applications. - London; New York, 2006. - 1212 p.
-
Apak R., Guclu K., Ozyurec M. et al. Cupric ion reducing antioxidant capacity assay for antioxidants in human serum and for hydroxyl radical scavengers // Methods Mol. Biol. - 2010. - Vol. 594. - 215-239.
-
Apak R., Guclu K., Ozyurec M., Karademir S.E. Novel total antioxidant capacity index for dietary polyphenols and vitamins C and E, using their cupric ion reducing capability in the presence of neocuproine: CUPRAC method // J. Agric. Food Chem. - 2004. - Vol. 52. - P. 7970-7981.
-
Benzie I. F., Strain J.J. The Ferric reducing ability of plasma (FRAP) as a measure of «antioxidant power»: the FRAP assay // Anal. Biochem. - 1996. - Vol. 239. - P. 70-76.
-
Burda S., Oleszok W. Antioxidant and antiradical activities of flavonoids. // J. Agric. Food Chem. - 2001. - Vol. 49. - P. 2774-2779.
-
Farkas O., Jakus J., Heberger K. Quantitative structure - antioxidant activity relationships of flavonoids compounds // Molecules. - 2004. - Vol. 9. - P. 1079-1088.
-
Heim K.E., Tagliaferro A.R., Bobilya D.J. Flavonoid antioxidants: chemistry, metabolism and structure-activity relationships // J. Nutr. Biochem. - 2002. - Vol. 13. - P. 572-584.
-
Huang D., Ou B., Prior R. L. The chemistry behind antioxidant capacity assay // J. Agric. Food Chem. - 2005. - Vol. 53. - P. 1841-1856.
-
Lien E.J., Ren S.J., Bui H.Y.H., Wang R.B. Quantitative structure-activity relationship analysis of phenolic antioxidants. // Free Rad. Biol. Med. - 1999. - Vol. 26. - P. 285-297.
-
Prior R.L., Wu X., Schaich K. Standardized methods for the determination of antioxidant capacity and phenolics in foods and dietary supplements // J. Agric. Food Chem. - 2005. - Vol. 53. - P. 4290-4302.
-
Rice-Evans C.A., Miller N.J. and Paganga G. Structure-antioxidant activity relationships of flavonoids and phenolic acids // Free Rad. Biol. Med. - 1996. - Vol. 20. - P. 933-956.