Журнал «Агропромышленные технологии Центральной России»
Выпуск №4 (22) (2021)
УДК 633.3: 632.4
DOI 10.24888/2541-7835-2021-22-96-101
ТАКСОНОМИЧЕСКИЙ СОСТАВ ГРИБНЫХ СООБЩЕСТВ РИЗОСФЕРЫ ОВОЩНЫХ БОБОВ
Под девятью сортами овощных бобов, выращенных в мелкоделяночных опытах на черноземе с рН 7,6, при соблюдении зональной агротехники (г. Белгород, Россия), определяли таксономический состав ризосферных комплексов микроскопических грибов. Выявлено, что под разными сортами овощных бобов перечень видов микромицетов неодинаков, но их число ниже, чем в парующей почве. Количество пропагул микромицетов в ризосфере овощных бобов (34±1,7 тыс. КОЕ/г почвы) в среднем 2 раза выше, чем в контрольной почве (17±1,2 тыс. КОЕ/г почвы). Наибольшее видовое разнообразие выявлено у сортов Велена и Аквадул (18 и 16 видов соответственно). Наибольшим сходством с контролем отличались микокомплексы сортов Царский урожай и Лидер. Фитопатогенные грибы Fusarium oxysporum доминировали в ризосферных комплексах всех изученных сортов овощных бобов, а виды A. fabaе, C. herbarum и U. botrytis присутствовали только в ранге случайных видов в микокомплексах под некоторыми сортами.
TAXONOMIC COMPOSITION OF FUNGI COMMUNITIES IN THE RHIZOSPHERE OF FABA BEANS
The taxonomic composition of rhizosphere complexes of microscopic fungi was determined under nine varieties of faba beans grown in small-plot experiments on black soil with a pH of 7.6, observing zonal agricultural techniques (Belgorod, Russia). It was revealed that under different varieties of faba beans the list of micromycete species is not the same, but their number is lower than in control soil. The number of micromycete propagules in the rhizosphere of beans (34 ± 1.7 thousand CFU / g soil) is on average 2 times higher than in the control soil (17 ± 1.2 thousand CFU / g soil). The greatest species diversity was found in the varieties Velena and Akvadul (18 and 16 species, respectively). The mycocomplexes of the Tsarskiy Yield and Leader varieties were distinguished by the greatest similarity with the control. Phytopathogenic fungi Fusarium oxysporum dominated in the rhizosphere complexes of all studied varieties of vegetable beans, and the species A. fabaе, C. herbarum, and U. botrytis were present only in the rank of random species in mycocomplexes under some varieties.
Список литературы
-
Куркина Ю.Н. Структура микокомплексов филлопланы бобовых культур // Агропромышленные технологии Центральной России. - Елец, 2020. - 4 (18). - С. 78-83.
-
Gerlach W., Nirenberg H.I. The genus Fusarium - a pictorial atlas. - Berlin: Mitteilungen aus der Biologischen Bundesanstalt fur Land-und Forstwirtschaft Berlin-Dahlem, 1982. - 406 p.
-
Helstosky C. Food culture in the Mediterranean. - London, 2009. - 199 p.
-
Leslie J.F., Summerell B.A. The Fusarium Laboratory Manual. - Ames, IA, USA: Blackwell Publishing Professional, 2006. - 388 p.
-
Multari S., Stewart D, Russell W.R. Potential of Fava Bean as future protein supply to partially replace meat intake in the human diet // Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety. - 2015. - 14. - P. 511-522.
-
Pielou E.C. Ecological Diversity. - New York: Wiley-Interscience, 1975. - 165 р.
-
Singh A.K., Bharati R.C., Manibhushan N.Ch., Pedpati A. An assessment of faba bean (Vicia faba L.) current status and future prospect // African Journal of Agricultural. - 2013. - 8 (50). - P. 6634-6641.
-
Singh A.K., Bhatt B.P. Faba Bean (Vicia faba L.): A potential leguminous crop of India - Patna, 2012. - 518 p.
-
Skrzypek E., Czyczyło-Mysza I., Marcińska I. Indirect organogenesis of Faba bean (Vicia faba L.) // Acta Biologica Cracoviensia. Series Batanica. - 2012. - 54 (2). - P. 102-108.
-
Zak J.C., Willig M.R. Fungal biodiversity patterns. In: Biodiversity of fungi. Inventory and monitoring methods (eds. G.M. Mueller., G.F. Bills, M.S. Foster). - USA: Elsevier Academic Press, 2004. - P. 59-75.
-
Wolfgang L., Moemen H., Nenad M., HansJörg J., Srecko J. Faba bean // Compendium of transgenic crop plants: Transgenic Legume grains and forages. - 2008. - P. 71-88.