Журнал «Агропромышленные технологии Центральной России»
Аннотации статей.
Анисимов Александр Владимирович. ПЕРСПЕКТИВЫ СОБСТВЕННОЙ ПЕРЕРАБОТКИ МОЛОКА В МАЛЫХ ЖИВОТНОВОДЧЕСКИХ ХОЗЯЙСТВАХ
В статье проанализированы возможные пути увеличения производства в РФ молока и продуктов его переработки. Анализ показал, что в сложившейся нестабильной экономической ситуации строительство крупных животноводческих комплексов (с внутрицеховой переработкой) даже при поддержке государства является сложно осуществимым. Реальный рост возможен за счет создания новых и развития существующих средних и малых животноводческих предприятий, собственная переработка молока на которых будет экономически эффективной. Модульные молочные цеха имеют преимущество перед традиционными в существенно меньших капитальных затратах на строительство. Мобильные цеха, представляющие собой определённый набор оборудования (в соответствии с запросами заказчика), установленный на шасси прицепа стандартного размера, не требуют решения вопросов, связанных со строительством, отводом земельного участка, разработкой проектной документации, подводом коммуникаций, проверками и согласованиями, большого количества обслуживающего персонала и т.д., и при этом имеют срок окупаемости более чем в 2 раза меньше по сравнению с любыми стационарными комплексами. Мобильность цеха позволяет перерабатывать молоко в любом месте, где в данный момент есть необходимое количество сырья.
The article analyzes possible ways to increase the production of milk and products of its processing in the Russian Federation. The analysis showed that in the current unstable economic situation, the construction of large livestock complexes (with intrashop processing), even with state support, is difficult to implement. Real growth is possible through the creation of new and development of existing medium and small livestock enterprises, where their own milk processing will be economically efficient. Modular dairy shops have an advantage over traditional ones in significantly lower capital costs for construction. Mobile workshops, which are a certain set of equipment (in accordance with customer requests) installed on a trailer chassis of a standard size, do not require solving issues related to construction, land acquisition, development of project documentation, supply of communications, inspections and approvals, a large number of service personnel, etc., and at the same time have a payback period of more than 2 times less compared to any stationary complexes. The mobility of the workshop allows processing milk in any place where at the moment there is the required amount of raw materials.
Данилин Сергей Иванович, Троянов Алексей Григорьевич, Кольцов Владимир Александрович. ОЦЕНКА ИСПОЛЬЗОВАНИЯ ГЛИЦЕРИНА ДЛЯ ЭКСТРАКЦИИ ГИДРОКСИКОРИЧНЫХ КИСЛОТ И ФЛАВОНОЛОВ ИЗ ПЛОДОВ РЯБИНЫ ОБЫКНОВЕННОЙ
Плоды рябины обыкновенной являются ценным источником неохлорогеновой и хлорогеновой кислот. Цель наших исследований состояла в изучении выхода гидроксикоричных кислот и флавонолов при водно-глицериновой экстракции из сушеных плодов рябины обыкновенной.В качестве объектов исследований использовали сушеные плоды рябины обыкновенной сорта Титан. Исследования содержания гидроксикоричных кислот и флавонолов проводили спектрометрическим способом. В исследованиях в качестве экстракционных смесей использовали 70% этиловый спирт, водно/глицериновые растворы в соотношении 30/70, 50/50, 70/30. Перед экстракцией сушеные плоды рябины измельчали до фракции 1,0-2,0 мм. Экстракцию проводили на водяной бане при температуре 55 0С и 70 0С. Содержание гидроксикоричных кислот в плодах рябины обыкновенной составляло 294,5 ±7,5 мг/100 г, а флавонолов - 136,4 ± 4,9 мг/100 г. При использовании гидромодуля 1/40 содержание целевых соединений в экстракте было на 2,7-3,6 % ниже по сравнению с использованием гидромодуля 1/60. В целях экономии растворителя целесообразно использовать гидромодуль 1/40. Уравновешивание кривых экстракций выхода целевых соединений при температуре процесса 55 0С наступило после 140 минуты экстракции, при температуре 70 0С после 100 минут. Наибольший выход гидроксикоричных кислот и флавонолов наблюдали при использовании в качестве экстракционных смесей 70% этанола (73,4 % и 71,9 %) и 80 % водного раствора глицерина (74,9 % и 72,3 %) при температуре экстракции 70 0С. Выход гидроксикоричных кислот и флавонолов из сушеных плодов рябины обыкновенной при использовании в качестве экстракционной смеси водно-глицериновых растворов в соотношение 50/50 и 20/80 при температуре экстракции 55 0С и 70 0С сопоставим с использованием в качестве экстрагента 70 % этанола.
The fruits of common mountain ash are a valuable source of neochlorogenic and chlorogenic acids. The aim of our research was to study the yield of hydroxycinnamic acids and flavonolsduring water-glycerine extraction from dried fruits of common mountain ash. Dried fruits of common mountain ash of Titan variety were used as research objects. The content of hydroxycinnamic acids and flavonols was studied spectrometrically. 70% ethyl alcohol, water/glycerol solutions in the ratio 30/70, 50/50, 70/30 were used as extraction mixtures in the studies. Before extraction, dried rowan fruits were crushed to a fraction of 1.0-2.0 mm. Extraction was carried out in a water bath at 55 0C and 70 0C. The content of hydroxycinnamic acids in common mountain ash fruits was 294.5 ± 7.5 mg/100 g and flavonols was 136.4 ± 4.9 mg/100 g. When using hydromodule 1/40 the content of the target compounds in the extract was 2.7-3.6 % lower compared with using hydromodule 1/60. In order to save solvent it is reasonable to use the hydromodule 1/40. Equilibration of extraction curves of the yield of target compounds at a process temperature of 55 0C occurred after 140 minutes of extraction, at a temperature of 70 0C after 100 minutes. The highest yield of hydroxycinnamic acids and flavonols was observed when 70% ethanol (73.4% and 71.9%) and 80% glycerol aqueous solution (74.9% and 72.3%) were used as extraction mixtures at 70 0C. The yield of hydroxycinnamic acids and flavonols from dried fruits of common mountain ash when used as an extraction mixture of 50/50 and 20/80 glycerin solutions at an extraction temperature of 55 0C and 70 0C is comparable with the use of 70% ethanol as an extractant.
Ключников Андрей Иванович, Казарцев Дмитрий Анатольевич, Жуковская Светлана Викторовна, Бабаева Мария Васильевна. РАЗРАБОТКА РЕЦЕПТУРЫ ТОНИЗИРУЮЩЕГО НАПИТКА НА ОСНОВЕ НАТУРАЛЬНОГО РАСТИТЕЛЬНОГО СЫРЬЯ
В настоящей работе рассмотрена технологическая рецептура и произведено обоснование технологии производства безалкогольного тонизирующего напитка с использованием натурального растительного сырья, обладающего тонизирующим эффектом, а также представлены результаты экспериментальных исследований физико-химических, микробиологических и органолептических свойств напитка. Обоснованы режимы мацерации и перколяции при производстве безалкогольного тонизирующего напитка с использованием натурального растительного сырья, исследованы органолептические показатели растительных экстрактов, полученных мацерацией и перколяцией, показана технологическая эффективность процесса мацерации, приводящего к формированию образцов напитка с более выраженными органолептическими показателями: внешним видом, ароматом, вкусом и цветом. Получены вкусо-ароматические профили образцов безалкогольного тонизирующего напитка с использованием натурального растительного сырья: донника, родиолы розовой, лаванды, крымской розы, лемонграсса, железницы, жасмина и женьшеня. Отдельное внимание уделено исследованию физико-химических, микробиологических и органолептических свойств тонизирующего напитка на протяжении 12-ти месяцев хранения с целью выяснения стабильности и целостности качественных показателей, отмечена неизменность качественных показателей на протяжении всего периода хранения напитка. Разработанная в ходе выполнения экспериментальных исследований рецептура тонизирующего безалкогольного напитка на основе растительного сырья полностью соответствует требованиям нормативной документации ГОСТ 28188-2014 «Напитки безалкогольные. Общие технические условия», ТР ТС 010/2011«О безопасности пищевой продукции».
In this paper, the technological recipe is considered and the technology for the production of a non-alcoholic tonic drink is substantiated using natural plant materials with a tonic effect, and the results of experimental studies of the physicochemical, microbiological and organoleptic properties of the drink are presented. The modes of maceration and percolation in the production of a non-alcoholic tonic drink using natural plant raw materials are substantiated, the organoleptic characteristics of plant extracts obtained by maceration and percolation are studied, the technological efficiency of the maceration process is shown, leading to the formation of drink samples with more pronounced organoleptic characteristics: appearance, aroma, taste and color. Taste-aromatic profiles of non-alcoholic tonic drink samples were obtained using natural plant materials: sweet clover, rosea rhodiola, lavender, Crimean rose, lemongrass, ironwort, jasmine and ginseng. Special attention is paid to the study of the physicochemical, microbiological and organoleptic properties of the tonic drink during 12 months of storage in order to determine the stability and integrity of quality indicators, the invariance of quality indicators throughout the entire period of storage of the drink is noted. The formulation of a tonic non-alcoholic drink based on vegetable raw materials, developed in the course of experimental studies, fully complies with the requirements of regulatory documentation GOST 28188-2014 “Non-alcoholic drinks. General technical conditions”, TR CU 010/2011 “On food safety”.
Мокрецов Иван Валериевич, Левина Татьяна Юрьевна, Чалап Сергей Николаевич. РАЗРАБОТКА СЕРИИ ФЕРМЕНТИРОВАННЫХ ЦЕЛЬНОМЫШЕЧНЫХ МЯСНЫХ СНЕКОВ НА ОСНОВЕ ОЦЕНКИ ФИЗИКО-ХИМИЧЕСКИХ ПОКАЗАТЕЛЕЙ
В данной научной статье приведен краткий обзор рынка закусочных продуктов на основе мясного сырья (снеков). Рассмотрены вопросы обеспечения безопасности пищевых продуктов на основе контроля показателей активности воды (аw), активной кислотности (рН) и влажности (W). Проведены модельные эксперименты с использованием разных видов мясного сырья (свинина и мясо птицы). Представлены экспериментальные данные по исследованию физико-химических показателей модельных образцов. Разработаны рецептуры цельномышечных мясных снеков с использованием стартовых культур и лактулозы, обладающих высокой пищевой и биологической ценностью. Оптимизирован процесс сушки разработанных продуктов с учетом ограничений по физико-химическим показателям, экономической эффективности производства и получения оптимальных органолептических характеристик. В результате разработана технологическая схема производства снеков, приведены температурные параметры процессов посола и сушки. Даны рекомендации по продолжительности процесса сушки цельномышечных мясных снеков из разных видов мясного сырья, с учетом величины показателей аw и рН, гарантирующих микробиологическую безопасность готовых продуктов. С целью повышения экономической эффективности производства, оптимизирован выход готовых мясных изделий при выполнении требований нормативных документов по содержанию влаги.
This scientific article provides a brief overview of the market of snack products based on meat raw materials (snacks). The issues of ensuring food safety on the basis of monitoring the indicators of water activity (aw), active acidity (pH) and humidity (W) are considered. Model experiments were carried out using different types of meat raw materials (pork and poultry). Experimental data on the study of physico-chemical parameters of model samples are presented. Recipes of whole-muscle meat snacks using starter cultures and lactulose with high nutritional and biological value have been developed. The drying process of the developed products has been optimized, taking into account the limitations on physical and chemical parameters, the economic efficiency of production and obtaining optimal organoleptic characteristics. As a result, a technological scheme for the production of snacks has been developed, the temperature parameters of the salting and drying processes are given. Recommendations are given on the duration of the drying process of whole-muscle meat snacks from different types of meat raw materials, taking into account the values of aw and pH indicators that guarantee the microbiological safety of finished products. In order to increase the economic efficiency of production, the output of finished meat products has been optimized when meeting the requirements of regulatory documents on moisture content.
Шубкин Сергей Юрьевич, Мокренский Денис Николаевич. ТЕРМОДИНАМИЧЕСКАЯ ОЦЕНКА ЭФФЕКТИВНОСТИ ПРОЦЕССА ВАКУУМНОГО НАСЫЩЕНИЯ ПАРАМИ ПРЯНО-КОПТИЛЬНЫХ АРОМАТИЗАТОРОВ ЭКСТРУДИРОВАННЫХ ПРОДУКТОВ ФУНКЦИОНАЛЬНОГО НАЗНАЧЕНИЯ
В статье представлена методика эксергетического анализа энерготехнологической системы вакуумного насыщения парами пряно-коптильных ароматизаторов экструдированных продуктов функционального назначения. Представлены функциональные зависимости, которые позволяют учитывать уровень эффективности энергетического потенциала, способствующего выполнению полезной работы системы. Проведен термодинамический анализ эффективности энерготехнологической системы вакуумного насыщения парами пряно-коптильных ароматизаторов экструдированных продуктов функционального назначения, учитывая ее рабочие параметры, а также тепловые, материальные, энергетические и другие потоки. Произведенный расчет и наглядная интерпретация эксергетического баланса в виде диаграммы Грассмана-Шаргута потоков и потерь эксергии, позволили качественно оценить весь комплекс потерь эксергии в элементах установки для проведения процесса вакуумного насыщения парами пряно-коптильных ароматизаторов экструдированных продуктов функционального назначения, в результате протекающих в ней как обратимых, так и необратимых процессов тепло- и массообмена. Установлено, что значение эксергетического КПД составило 6,9 %, что на 2,4 % выше, чем при использовании технологии-прототипа. Это свидетельствует о повышении степени термодинамического совершенства энерготехнологической системы вакуумного насыщения парами пряно-коптильных ароматизаторов экструдированных продуктов функционального назначения.
The article presents a method of exergetic analysis of the energy-technological system of vacuum saturation with vapors of spicy-smoky flavors of extruded functional products. Functional dependencies are presented that allow taking into account the level of efficiency of the energy potential that contributes to the performance of useful work of the system. The thermodynamic analysis of the efficiency of the energy-technological system of vacuum saturation with vapors of spicy-smoky flavors of extruded functional products, taking into account its operating parameters, as well as thermal, material, energy and other flows, is carried out. The calculation and visual interpretation of the exergetic balance in the form of a Grassman-Shargut diagram of flows and exergy losses made it possible to qualitatively assess the entire complex of exergy losses in the elements of the installation for carrying out the process of vacuum saturation with vapors of spicy-smoky flavors of extruded functional products, as a result of both reversible and irreversible heat and mass transfer processes occurring in it. It was found that the value of the exergetic efficiency was 6.9%, which is 2.4% higher than when using the prototype technology. This indicates an increase in the degree of thermodynamic perfection of the energy-technological system of vacuum saturation with vapors of spicy-smoky flavors of extruded functional products.
Щегольков Николай Федорович, Захаров Вячеслав Леонидович, Волохов Иван Михайлович, Нальвадаев Николай Яковлевич. СРАВНИТЕЛЬНАЯ ОЦЕНКА КАЧЕСТВА РЯЖЕНКИ ИЗ МОЛОКА КОРОВ КРАСНО-ПЁСТРОЙ И ЧЁРНО-ПЁСТРОЙ ПОРОД
Исследования проводились на территории Липецкой области с целью сравнительной оценки качества ряженки, изготовленной из нативного молока крупного рогатого скота разных пород. Объектом исследования являлось молоко вечернего удоя от двух пород коров: чёрно-пёстрой и красно-пёстрой. Более жирным, богатым белком и сухим обезжиренным молочным остатком было молоко коров красно-пёстрой породы. Сычужная проба молока животных обеих пород составила менее 15 минут, что указывает на ее хорошую свёртываемость. Согласно редуктазной пробе молоко обеих пород имело удовлетворительное качество, относилось ко II классу и содержало бактерий от 500 тыс. до 4 млн. КОЕ в 1 мл. Через 4 дня хранения при температуре +4 оС ряженка из молока чёрно-пёстрой породы коров была сравнительно более кислой и жидкой, чем из молока животных красно-пёстрой породы. В ряженке из молока обеих пород коров не обнаружено появления палочковидных патогенных бактерий, срок хранения при температуре +4 оС составил 14 дней. Породные особенности крупного рогатого скота оказали непосредственное влияние как на физико-химический состав молока, так и на его технологические свойства и качество выработанного из него кисломолочного продукта.
The research was carried out on the territory of the Lipetsk region in order to compare the quality of fermented baked milk made from native milk of cattle of different breeds. The object of the study was evening milk from two breeds of cows: black-mottled and red-mottled. The milk of red-mottled cows was more fatty, rich in protein and skimmed milk residue. The rennet sample of milk from animals of both breeds was less than 15 minutes, which indicates its good coagulability. According to the reductase test, the milk of both breeds was of satisfactory quality, belonged to Class II and contained bacteria from 500 thousand to 4 million. CFU in 1 ml. After 4 days of storage at a temperature of + 4 oC, the fermented milk from the milk of the black-mottled breed of cows was comparatively more acidic and liquid than from the milk of animals of the red-mottled breed. The appearance of rod-shaped pathogenic bacteria was not detected in ryazhenka from the milk of both breeds of cows, the shelf life at a temperature of +4 oC was 14 days. The breed characteristics of cattle had a direct impact on both the physico-chemical composition of milk and its technological properties and the quality of the fermented milk product produced from it.
Яшонков Александр Анатольевич, Прокопенко Ирина Александровна. ИССЛЕДОВАНИЕ ПРОЦЕССА КОМБИНИРОВАННОЙ СУШКИ СЛАЙСОВ ФИЛЕ БЫЧКА АЗОВСКОГО
С целью повышения энергоэффективности процесса переработки рыбного сырья, а также качества получаемых сушеных продуктов была разработана конструкция гибридной сушильной установки, с совмещенным инфракрасным и конвективным подводом энергии. Установка может быть использована для сушки овощей, фруктов, мясных и рыбных продуктов. Работоспособность установки и обеспечение ею заданных параметров сушки были проверены экспериментально на примере сушки слайсов филе бычка азовского (Neogobius melanostomus), толщиной 3 мм со скоростью 0,8 м/с при трех температурах 40, 50 и 60 °C и интенсивностью инфракрасных нагревателей 1500, 2000 и 3000 Вт/ м2. Теоретически кинетика процесса сушки была описана согласно моделей Ньютона, Ванга и Сингха, в том числе для прогнозирования коэффициента влажности. В результате экспериментальных исследований установлено, что все исследуемые модели показали адекватное прогнозирование искомого коэффициента. Гибридное инфракрасное излучение и конвективная сушка обеспечили эффективность с точки зрения сокращения продолжительности процесса сушки, экономия времени составила 190-260% по сравнению с конвективной и инфракрасной сушкой. Кроме того, наблюдалось значительное улучшение способности к регидратации. Фактически применение комбинированного гибридного способа сушки и предлагаемой конструкции сушилки может стать альтернативой другим видам сушилок в рамках промышленных предприятий, так как она обладает потенциалом для экономии энергии и улучшения качества высушенных продуктов.
In order to increase the energy efficiency of the processing of fish raw materials, as well as the quality of the dried products obtained, the design of a hybrid drying plant with combined infrared and convective energy supply was developed. The unit can be used for drying vegetables, fruits, meat and fish products. The operability of the installation and its provision of the specified drying parameters were tested experimentally on the example of drying slices of Azov goby fillet (Neogobius melanostomus) with a thickness of 3 mm at a speed of 0.8 m/s at three temperatures of 40, 50 and 60 ° C and the intensity of infrared heaters 1500, 2000 and 3000 W/m2. Theoretically, the kinetics of the drying process was described according to the Newton, Wang and Singh models, including for predicting the humidity coefficient. As a result of experimental studies, it was found that all the studied models showed an adequate prediction of the desired coefficient. Hybrid infrared radiation and convective drying provided efficiency in terms of reducing the duration of the drying process, saving time was 190-260% compared to convective and infrared drying. In addition, there was a significant improvement in the ability to rehydrate. In fact, the use of a combined hybrid drying method and the proposed dryer design can become an alternative to other types of dryers within industrial enterprises, since it has the potential to save energy and improve the quality of dried products.
Азизов Ирек Раилевич, Русинов Алексей Владимирович, Анисимов Сергей Александрович, Горюнов Дмитрий Геннадьевич. РЕЗУЛЬТАТЫ ИССЛЕДОВАНИЙ АГРОТЕХНИЧЕСКИХ ПОКАЗАТЕЛЕЙ СУБСТРАТА ДЛЯ ВЫРАЩИВАНИЯ ШАМПИНЬОНОВ
Шампиньон относится к группе мезофитов, т.е. к организмам, требующим для нормального роста и развития достаточно высокой влажности как питательного субстрата, так и окружающей воздушной среды. Исследования показывают, что плодовые тела шампиньона содержат от 88 до 94 % воды. При наличии в субстрате достаточного количества питательных веществ вода становится одним из лимитирующих факторов получения высокого урожая шампиньона. Во время процесса роста мицелий шампиньон потребляет воду как из субстрата, так и слоя покровного материала. При этом запас влаги в субстрате создается в период его приготовления, а требуемая влажность покровного материала создается путём проведения регулярных поливов в течение всего периода выращивания гриба. Отметим, что при культивировании шампиньона важно определить режим полива, который в значительной мере влияет на выход грибов и их качество. Необходим дифференцированный подход к обеспечению оптимального уровня влагосодержания покровного материала в зависимости от фазы роста и развития шампиньона. Поэтому в материалах данной статьи рассмотрены исследования, проведенные для определения агротехнических показателей субстрата для выращивания шампиньонов. Проведены исследования по определению зависимости уровня влажности субстрата от количества нормы полива, взаимосвязи уровня влажности субстрата и времени полива при разных нормах полива, зависимости влажности субстрата по глубине просачивания влаги от нормы полива.
Champignon belongs to the group of mesophytes, i.e. to organisms that require a sufficiently high humidity for normal growth and development of both the nutrient substrate and the surrounding air environment. Studies show that the fruit bodies of champignons contain from 88 to 94% water. If there is a sufficient amount of nutrients in the substrate, water becomes one of the limiting factors for obtaining a high yield of champignons. During the growth process, the mycelium of the champignon consumes water from both the substrate and the layer of the covering material. At the same time, the moisture reserve in the substrate is created during its preparation, and the required moisture content of the cover material is created by regular watering during the entire period of mushroom cultivation. Note that when cultivating champignons, it is important to determine the watering regime, which significantly affects the yield of mushrooms and their quality. A differentiated approach is needed to ensure an optimal level of moisture content of the cover material, depending on the phase of growth and development of the mushroom. Therefore, the materials of this article consider the studies conducted to determine the agrotechnical parameters of the substrate for growing champignons. Studies have been carried out to determine the dependence of the moisture level of the substrate on the amount of irrigation norm, the relationship between the moisture level of the substrate and the watering time at different watering rates, the dependence of the moisture content of the substrate on the depth of moisture seepage from the irrigation norm.
Дубровина Ольга Алексеевна, Зубкова Татьяна Владимировна. ВЛИЯНИЕ МИНЕРАЛЬНЫХ КОМПОНЕНТОВ НА ФОТОСИНТЕТИЧЕСКУЮ АКТИВНОСТЬ И ПРОДУКТИВНОСТЬ РАСТЕНИЙ ОГУРЦА «МУССОН F1»
Овощеводство закрытого грунта - одно из приоритетных направлений работы АПК РФ. Оно призвано обеспечивать население свежей овощной продукцией в межсезонье. В 2022 году тепличная отрасль признана одним из самых доходных сегментов АПК. До 67 % полезной площади теплиц занимают огурцы. В этой связи, актуальным вопросом в повышение продуктивности огурца является изучение оптимизации минерального питания. В статье представлен анализ влияния многокомпонентных микроудобрений на интенсивность фотосинтеза огурца «Муссон F1» в условиях закрытого грунта. На разных этапах развития растений требуется определенный микроэлементный состав. В фазу 3-5 листьев эффективно применение Green-lift и Nutrivant plus melons, с фазы начала плодоношения Vitanol micro.
Vegetable growing of the closed ground is one of the priority areas of the agro-industrial complex of the Russian Federation.It is designed to provide the population with fresh vegetable products in the off-season. In 2022, the greenhouse industry is recognized as one of the most profitable segments of the agro-industrial complex. Cucumbers occupy up to 67% of the useful area of greenhouses. In this regard, the study of optimization of mineral nutrition is an urgent issue in increasing cucumber productivity. The article presents an analysis of the effect of multicomponent micronutrients on the intensity of photosynthesis of cucumber "Monsoon F1" in closed ground conditions. At different stages of plant development, a certain trace element composition is required. In the phase of 3-5 leaves, the use of Green-life and Nutrivant plus melons is effective, from the phase of the beginning of fruiting Vitanol micro.
Нечаев Михаил Макарович, Мельниченко Константин Вячеславович, Кондалеева Виктория Валерьевна. ЗАЩИТА КАРТОФЕЛЯ В УСЛОВИЯХ ОПЫТНОГО ПОЛЯ БРЯНСКОГО ГАУ
В условиях серых лесных почв опытного поля Брянского ГАУ исследовали комплексную систему защиты растений картофеля препаратами АО Фирма «Август». В результате проведения исследований установлено, что обработка клубней при посадке препаратом Идикум, СК полностью защитила картофель от колорадского жука ровно на 43 дня. В дальнейшем потребовалась 3-х кратная обработка вегетирующих растений картофеля инсектицидами в составе баковых смесей, что способствовало полной гибели личинок и взрослых жуков. Кроме этого была продемонстрирована высокая эффективность Идикума, СК против проволочника. Обработка посадок картофеля гербицидами при строгом соблюдении регламента их применения показала отличный результат - поле до уборки оставалось свободным от сорной растительности. Фунгицидная защита позволила не допустить даже малейшего поражения картофеля фитофторозом и альтернариозом. В непростых погодных условиях вегетационного периода 2022 года получен рекордный урожай здоровых клубней. Исследуемая схема защиты картофеля от комплекса вредных объектов препаратами АО «Фирма Август» необходимо рекомендовать сельхозпредприятиям всех форм собственности для практического применения, не только как достойную альтернативу препаратам зарубежных компаний - производителей, но и как имеющую целый ряд преимуществ перед ними (цена, логистическая доступность, эффективность, агрономическое сопровождение и др.).
In the conditions of gray forest soils of the experimental field of the Bryansk SAU, a comprehensive system for protecting potato plants with preparations of JSC Firm August was investigated. As a result of the research, it was established that the treatment of tubers during planting with Idikum, the UK completely protected the potatoes from the Colorado beetle for exactly 43 days. Subsequently, it was necessary to 3-fold treatment of vegetating potato plants with insecticides as part of tank mixtures, which contributed to the complete death of larvae and adult beetles. In addition, the high effectiveness of Idicum, SC against the wire was demonstrated. Treatment of potato plantings with herbicides, with strict observance of the regulations for their use, showed an excellent result - the field remained free of weed vegetation before harvesting. Fungicidal protection made it possible to prevent even the slightest defeat of potatoes by blight and alternariosis. In the difficult weather conditions of the growing season of 2022, a record harvest of healthy tubers was obtained. The studied scheme for protecting potatoes from a complex of harmful objects with drugs of JSC "Firm August" should be recommended to agricultural enterprises of all forms of ownership for practical use, not only as a worthy alternative to drugs of foreign companies - manufacturers, but also as having a number of advantages over them (price, logistic availability, efficiency, agronomic support, etc.).
Степанцова Людмила Валентиновна, Красин Вячеслав Николаевич, Мацнев Игорь Николаевич, Красина Татьяна Владимировна. МОРФОЛОГИЧЕСКИЕ ОСОБЕННОСТИ И ВОДНО-ФИЗИЧЕСКИЕ СВОЙСТВА ДЕРНОВО-ПОДЗОЛИСТЫХ ПОЧВ НА КРЕМНИСТЫХ ПОРОДАХ ЮГО-ЗАПАДА КАЛУЖСКОЙ ОБЛАСТИ
Пестрый состав почвообразующих пород юго-запада Калужской области определяет формирование комплекса уникальных дерново-подзолистых почв, различающихся по степени проявления подзолистого процесса, гранулометрическому составу, физическим и водно-физическим свойствам. Дерново-подзолистые почвы на коре выветривания трепелов и опок имеют профиль А1-А2-А2f количество щебнистого материала органических пород составляет 5-20%, содержание ила в их профиле изменяется от 2-3% в верхних горизонтах до 30% в нижних. Низкая 0,6-0,7 г/см3 плотность почвы сопровождается слабой эрозионной устойчивостью. Широкий 25-30% диапазон активной влаги определяет хорошую обеспеченность влагой. Дерново-грунтово-глеевые почвы на коре выветривания трепелов и опок формируются в условиях близкого 1м залегания грунтовых вод и имеют профиль А1g-Bg-G. Плотность почвы - 0,9-1,1 г/см3, пористость выше 60%. Диапазон активной влаги 15-20%. Дерново-подзолистые почвы на водно-ледниковых отложениях малой мощности, подстилаеме корой выветривания трепелов и опок характеризуются дифференциацией профиля на горизонты А1-А2-Вg, количество щебнистого материала менее 10%, содержание ила изменяется от 1-2% - в верхних горизонтах до 20-25% - в нижних. Плотность верхних горизонтов около 1 г/см3, нижних 0,7-0,8 г/см3, диапазон активной влаги с глубины 20-50 см составляет 20-25%. Дерново-подзолисте почвы на водно-ледниковых отложениях мощностью более 50 см, подстилаемые корой выветривания трепелов и опок, имеют строение А2-А2-Вg-Cg , содержание щебнистого материала различного состава менее 5%, содержание ила изменяется от 1-2% до 12-15%, плотность в средней части профиля выше 1,4 г/см3, диапазон активной влаги менее 10%. Дерново-слобоподзолистые почвы на камовых песках имеют строение А1-А1А2-Вf. Количество щебнистого материала менее 1%, содержание песка более 70%, ила- менее 5%, плотность 1,1-1,2 г/см3, диапазон активной влаги менее 5 %. Дерново-слабоподзолистые почвы на моренных отложениях, подстилаемые трепелами и опоками, характеризуются профилем А1g-А2g,fs-Вf-C. Количество щебнистого материала различного состава менее 5%, Содержание ила изменяется от 2-3 до 15%, плотность горизонта А2 достигает 1,4 г/см3, диапазон активной влаги - 8-10 %.
The variegated composition of the soil-forming rocks of the south-west of the Kaluga region determines the formation of a complex of unique sod-podzolic soils, differing in the degree of manifestation of the podzolic process, granulometric composition, physical and water-physical properties. Sod-podzolic soils on the weathering crust of trepels and flakes have a profile A1-A2-A2f the amount of gravelly material of organic rocks is 5-20%, the silt content in their profile varies from 2-3% in the upper horizons to 30% in the lower ones. Low 0.6-0.7 g/cm3 soil density is accompanied by weak erosion resistance. A wide 25-30% range of active moisture determines good moisture security. Sod-ground-gley soils on the weathering crust of trepels and flakes are formed under conditions of close 1m groundwater occurrence and have A1g-Bg-G profile. Soil density is 0.9-1.1 g/cm3, porosity is above 60%. The range of active moisture is 15-20%. Sod-podzolic soils on water-glacial deposits of low thickness, underlain by the weathering crust of trepels and flakes are characterized by differentiation of the profile into A1-A2-Bg horizons, the amount of gravelly material is less than 10%, the silt content varies from 1-2% - in the upper horizons to 20-25% - in the lower ones. The density of the upper horizons is about 1 g / cm3, the lower 0.7-0.8 g / cm3, the range of active moisture from a depth of 20-50 cm is 20-25%. Sod-podzolic soils on water-glacial deposits with a thickness of more than 50 cm, underlain by the weathering crust of trepels and flakes, have the structure A2-A2-Vd-Cg, the content of gravelly material of various compositions is less than 5%, the silt content varies from 1-2% to 12-15%, the density in the middle part of the profile above 1.4 g/cm3, the range of active moisture is less than 10%. Sod-slobodzolic soils on kama sands have the structure A1-A1A2-Bf. The amount of gravelly material is less than 1%, the sand content is more than 70%, silt is less than 5%, density is 1-1.2 g/cm3, the range of active moisture is less than 5%. Sod-weakly podzolic soils on moraine sediments, underlain by trepels and flanks are characterized by the profile A1g-A2g, fs-Bf-C. The amount of gravelly material of various compositions is less than 5%, the silt content varies from 2-3 to 15%, the density of the A2 horizon reaches 1.4 g/cm3, the range of active moisture is 8-10%.
Шаповалов Виктор Федорович, Смольский Евгений Владимирович. ПОТЕНЦИАЛ ПРОДУКТИВНОСТИ ПРОСА В ЗАВИСИМОСТИ ОТ МИНЕРАЛЬНОГО УДОБРЕНИЯ В УСЛОВИЯХ ДЕРНОВО-ПОДЗОЛИСТЫХ ПОЧВ
В условиях запада Брянской области на дерново-подзолистых почвах легкого гранулометрического состава провели оценку адаптивных свойств проса в зависимости от применения минерального удобрения по экологическим параметрам по критерию «урожайность». Объектом исследования были просо сорта Квартет и системы удобрения с различным уровнем применения средств химизации. Просо характеризуется широкой адаптацией к экологическим факторам окружающей среды, однако действие удобрения на изменение адаптации культуры недостаточно изучено. Изменения урожайности зерна проса анализировали в период с 2019 по 2021 год, которые различались по погодным условиям. В результате проведенного исследования установили, что применение минерального удобрения и препарата Альбит повышает адаптацию культуры к условиям среды, при этом соотношение в нем элементов питания играет определенную роль. Условия среды запада Брянской области в период исследований создают незначительную изменчивость урожайности проса. Наибольшая стрессоустойчивость, минимальное значение размаха урожайности в контрастных условиях выявлена на варианте без применения удобрения, а наибольшую стабильность урожая в условиях эксперимента наблюдали при применении минерального удобрения в норме N60P60К60. Использование минерального удобрения усиливает стабильность и снижает отзывчивость культур на изменения среды.
In the conditions of the west of the Bryansk region, on sod-podzolic soils of light grain size distribution, the adaptive properties of millet were assessed depending on the use of mineral fertilizer according to environmental parameters according to the criterion "yield." The object of the study was Quartet millet and fertilizer systems with a different level of use of chemicals. Millet is characterized by a wide adaptation to environmental factors, but the effect of fertilizer on changing the adaptation of the culture is not well understood. Changes in millet grain yields were analyzed between 2019 and 2021, which differed in weather conditions. As a result of the study, it was found that the use of mineral fertilizer and Albit increases the adaptation of the culture to environmental conditions, while the ratio of nutrients in it plays a role. The environment of the west of the Bryansk region during the research period creates insignificant variability in millet yield. The greatest stress resistance, the minimum value of the yield range under contrast conditions was revealed on the option without the use of fertilizer, and the greatest crop stability under experimental conditions was observed when using mineral fertilizer in normal N60P60K60. The use of mineral fertilizer enhances stability and reduces the responsiveness of crops to environmental changes.
Школьникова Марина Николаевна, Аверьянова Елена Витальевна, Рожнов Евгений Дмитриевич. ПРОБЛЕМА РАЦИОНАЛЬНОГО ИСПОЛЬЗОВАНИЯ ОБЛЕПИХИ КРУШИНОВИДНОЙ (HIPPÓPHAË RHAMNÓIDES) В СИБИРСКОМ РЕГИОНЕ
Роль локальных плодовых ресурсов в ликвидации дефицита микронутриентов огромна. Плоды облепихи крушиновидной (Hippophae rhamnoides) содержат каротиноиды, полифенолы, витамины С и Е. Однако практически отсутствует промышленная переработка остающегося в значительных объемах шрота - до 22-26 %, что обусловило цель исследования - разработка технологии глубокой переработки обезжиренного облепихового шрота с получением комплекса биофлавоноидов с доказанным составом и предложением возможных направлений использования. При определении химического состава облепихового шрота применялись стандартные методы: содержание сахаров по ГОСТ 13192-73, фенольных соединений по ГОСТ Р 55408-2013; индивидуальные вещества комплекса биофлавоноидов идентифицировали методом высокоэффективной жидкостной хроматографии (ВЭЖХ) на приборе «Waters 2695 Alliance» (США) с последующей компьютерной обработкой результатов. Установлено, что образцы шрота содержат органические кислоты 3,2 %, сахара 4,6 %, пектиновые вещества 1,35 % и полифенольные вещества 3,8 %. Для интенсификации выделения комплекса биофлавоноидов использовали ферментолиз сырья и ультразвуковое воздействие на стадии экстракции ферментированного облепихового шрота, выход целевого продукта составил 3,35±0,05 % и 3,8±0,1 %, соответственно. Комплекс биофлавоноидов получен в виде порошка желтого цвета, подлинность которого подтверждена методом Фолина-Чокальтеу, основными компонентами по результатам ВЭЖХ-анализа являются флавоноидный гликозид - рутин и флавонолы - кверцетин, кемпферол, изорамнетин. Использование факторов интенсификации позволяет сократить продолжительность процесса с 1,5 ч до 15 мин при увеличении выхода биофлавоноидов на 27 %, без существенного изменения химического состава. При масштабировании биокаталитической технологии утилизации облепихового шрота выход комплекса биофлавновоидов составил 3,12 %, эффективность процесса по сравнению с лабораторной стадией составила 91,7 %. Полученные результаты позволяют рекомендовать предложенную технологию для промышленного использования на предприятиях по переработке плодов облепихи большой мощности.
The role of local fruit resources in eliminating micronutrient deficiency is enormous. The fruits of buckthorn buckthorn (Hippophae rhamnoides) contain carotenoids, polyphenols, vitamins C and E. However, there is practically no industrial processing of the remaining meal in significant volumes - up to 22-26%, which determined the purpose of the study - to develop a technology for deep processing of fat-free sea buckthorn meal to obtain a complex of bioflavonoids with a proven composition and a proposal of possible uses. When determining the chemical composition of sea buckthorn meal, standard methods were used: the sugar content according to GOST 13192-73, phenolic compounds according to GOST R 55408-2013; individual substances of the bioflavonoid complex were identified by high-performance liquid chromatography (HPLC) on the Waters 2695 Alliance device (USA) with subsequent computer processing of the results. It was found that the meal samples contain organic acids 3.2%, sugars 4.6%, pectin substances 1,35% and polyphenolic substances 3,8%. To intensify the extraction of the bioflavonoid complex, fermentolysis of raw materials and ultrasonic action were used at the extraction stage of fermented sea buckthorn meal, the yield of the target product was 3,35 ± 0,05% and 3,8± 0,1%, respectively. The bioflavonoid complex is obtained in the form of a yellow powder, the authenticity of which is confirmed by the Folin-Chocalteu method, the main components according to the results of HPLC analysis are flavonoid glycoside - rutin and flavonols - quercetin, kaempferol, isoramnetin. The use of intensification factors makes it possible to reduce the duration of the process from 1,5 hours to 15 minutes with an increase in the yield of bioflavonoids by 27%, without significantly changing the chemical composition. When scaling the biocatalytic technology for the disposal of sea buckthorn meal, the yield of the bioflavonoid complex was 3,12%, the efficiency of the process compared to the laboratory stage was 91,7%. The results obtained allow us to recommend the proposed technology for industrial use in enterprises for processing sea buckthorn fruits of high capacity.
Горбушин Павел Александрович, Сафонов Валентин Владимирович, Шишурин Сергей Александрович, Величко Сергей Анатольевич. ВЛИЯНИЕ СВЕРХТОНКИХ ЧАСТИЦ НИТРИДА АЛЮМИНИЯ НА ИЗНОСОСТОЙКОСТЬ ЭЛЕКТРОЛИТИЧЕСКОГО НИКЕЛЯ, ИСПОЛЬЗУЕМОГО ДЛЯ ВОССТАНОВЛЕНИЯ ДЕТАЛЕЙ СЕЛЬСКОХОЗЯЙСТВЕННОЙ ТЕХНИКИ
Разработана технология получения композиционных электролитических покрытий на основе никеля, модифицированных сверхтонкими частицами нитрида алюминия. Технология подразумевает получение покрытий из кислых электролитов никелирования под воздействием ультразвука с частотой 22 кГц и амплитудой 50 Гц в течение всего периода нанесения. Проведены трибологические сравнительные испытания пар трения с нанесенными на поверхность роликов композиционными покрытиями по разработанной технологии и пар трения, у которых на поверхность роликов было нанесено классическое покрытие никеля. Исследования проводили в чистой и загрязненной кварцевым абразивом смазочных средах. В результате проведенных сравнительных трибологических испытаний было установлено, что пары трения, на ролики которых было нанесено композиционное электролитическое покрытие, модифицированное сверхтонкими частицами нитрида алюминия, имеют износостойкость в 1,86…2,06 раза выше, чем аналогичные пары трения с классическим покрытием никеля. Кроме того, установлено снижение момента трения в парах, на ролики которых было нанесено покрытие по разработанной технологии, на 16…20% по сравнению с парами трения, на ролики которых было нанесено классическое покрытие никеля. Предлагаемое композиционное электролитическое покрытие на основе никеля может применяться для совершенствования технологических процессов восстановления деталей сельскохозяйственной техники на ремонтных предприятиях, в структуре которых есть гальванические участки, т.к. для внедрения данной технологии не требуется приобретение дополнительного дорогостоящего оборудования.
A technology has been developed for obtaining composite electrolytic coatings based on nickel modified with ultrafine particles of aluminum nitride. The technology involves obtaining coatings from acid nickel plating electrolytes under the influence of ultrasound with a frequency of 22 kHz and an amplitude of 50 Hz during the entire period of application. Tribological comparative tests of friction pairs with composite coatings applied to the surface of the rollers according to the developed technology and friction pairs, in which the classical nickel coating was applied to the surface of the rollers, were carried out. The studies were carried out in clean and contaminated with quartz abrasive lubricating media. As a result of comparative tribological tests, it was found that friction pairs, on the rollers of which a composite electrolytic coating modified with ultrathin aluminum nitride particles was applied, have wear resistance 1.86...2.06 times higher than similar friction pairs with a classical nickel coating. In addition, a decrease in the moment of friction in pairs, on the rollers of which a coating was applied according to the developed technology, was found by 16... 20% compared with friction pairs, on the rollers of which a classic nickel coating was applied. The proposed composite electrolytic coating based on nickel can be used to improve the technological processes of restoring parts of agricultural machinery at repair enterprises, in the structure of which there are galvanic sites, because the introduction of this technology does not require the purchase of additional expensive equipment.