Журнал «Агропромышленные технологии Центральной России»
Аннотации статей.
Дышекова Милана Мухамедовна. ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ПЛОДОВОГО И ЦИТРУСОВОГО СЫРЬЯ ДЛЯ ИЗГОТОВЛЕНИЯ СЪЕДОБНЫХ ПЛЕНОК
Статья посвящена изучению влияния компонентов рецептуры на качество и пищевую ценность съедобных пленок из плодового, цитрусового и овощного сырья. Неблагоприятная экологическая ситуация в различных регионах вызывает необходимость обогащения продуктов биологически активными веществами, пектином и пищевыми волокнами. Большое внимание уделяют содержанию в продуктах минеральных веществ и витаминов. Современные тенденции развития пищевой промышленности направлены на создание продуктов с оптимальным комбинированием белоксодержащих пищевых компонентов и растительного сырья для получения высококачественных и биологически полноценных продуктов питания. Одним из перспективных источников растительного сырья, содержащего гидроколлоиды, являются плоды и цитрусовые: яблоки, сливы, лимоны, апельсины. Целью работы является создание съедобных пленок из плодового и цитрусового сырья, позволяющих сообщить кулинарным изделиям сочность, выраженные вкусовые композиции в процессе воздействия высоких температур. Для достижения цели был поставлен ряд задач, направленных на решение научных и практических проблем. Использованы современные и традиционные методы определения качества сырья и готовых съедобных пленок. В работе приводятся некоторые особенности течения физико-химических реакций, позволяющих описать динамику взаимодействия нутриентов в сформированных бинарных композициях белково-углеводных структур растительных систем в процессе температурного воздействия. По результатам органолептической и дегустационной оценок можно сделать вывод, что наилучшие показатели имеет вариант с апельсиновым соком в концентрации 80%, 7% целлюлозы и 13% сахара при контрольном образце пленки из натурального сока с мякотью. В рецептуру также добавлялись сублимированные специи, придающие пленке особый вкус и уникальность.
The article is devoted to the study of the influence of formulation components on the quality and nutritional value of edible films from fruit, citrus and vegetable raw materials. The unfavorable environmental situation in various regions makes it necessary to enrich products with biologically active substances, pectin and dietary fiber. Much attention is paid to the content of minerals and vitamins in products. Modern trends in the development of the food industry are aimed at creating products with an optimal combination of protein-containing food components and plant raw materials to obtain high-quality and biologically complete food products. One of the promising sources of plant materials containing hydrocolloids are fruits and citrus fruits: apples, plums, lemons, oranges. The goal of the work is to create edible films from fruit and citrus raw materials, which make it possible to impart juiciness and pronounced flavor compositions to culinary products when exposed to high temperatures. To achieve this goal, a number of tasks were set aimed at solving scientific and practical problems. Modern and traditional methods were used to determine the quality of raw materials and finished edible films. The work presents some features of the flow of physicochemical reactions that make it possible to describe the dynamics of the interaction of nutrients in the formed binary compositions of protein-carbohydrate structures of plant systems in the process of temperature exposure. Based on the results of organoleptic and tasting assessments, we can conclude that the best performance is achieved by the option with orange juice at a concentration of 80%, 7% cellulose and 13% sugar compared to the control sample of a film of natural juice with pulp. Freeze-dried spices were also added to the recipe, giving the film a special taste and uniqueness.
Скоморохова Анастасия Игоревна, Родионов Юрий Викторович, Иванова Екатерина Петровна, Иванова Эльвира Сергеевна, Бредищева Ольга Федоровна, Зорина Ольга Александровна. СУШКА ЛИСТЬЕВ РЕДИСА СОРТА «ЗАРЯ», ТЫКВЫ СОРТА «МИЧУРИНСКАЯ» ДЛЯ ПРОИЗВОДСТВА ФУНКЦИОНАЛЬНОГО ХЛЕБА
В статье рассматривается актуальность создания продуктов функционального назначения и внедрения их в ежедневный рацион питания. Цель исследования заключается в расширении ассортимента функциональных пищевых продуктов питания путем разработки хлебобулочных изделий с добавлением водного экстракта листьев редиса сорта «Заря» и порошка тыквы сорта «Мичуринская». При этом важнейшей частью переработки растительного материала является сушка, которая осуществляется для подготовки сырья к измельчению и экстрагированию. В статье представлена разработанная сушильная установка, состоящая из двух ступеней: конвективной лотковой сушилки и конвективно-вакуум-импульсной сушилки. В статье представлены экспериментальные кривые сушки листьев редиса сорта «Заря» и мякоти тыквы сорта «Мичуринская». Первый период сушки листьев в лотковой сушилке длился 150 минут до влагосодержания 34%, второй период в конвективно-вакуум-импульсной сушилке длился 90 минут до влагосодержания 10%, температура и скорость теплоносителя на обеих ступенях 60±3 ºС и 2,5 м/с соответственно. Мякоть тыквы высушивалась при температурном режиме 75-20-50 ºС и скорости теплоносителя, не превышающей 2,5 м/с. Первый период до влагосодержания 32% длился 40 минут, второй - также 40 минут до конечного влагосодержания 6%. После сушки листья редиса подвергаются водному экстрагированию, а тыква отправляется на измельчение для получения биологически активных пищевых добавок.
The article discusses the relevance of creating functional products and introducing them into the daily diet. The purpose of the study is to expand the range of functional food products by developing bakery products with the addition of an aqueous extract of radish leaves of the Zarya variety and pumpkin powder of the Michurinskaya variety. At the same time, the most important part of processing plant material is drying, which is carried out to prepare the raw material for grinding and extraction. The article presents a developed drying installation consisting of two stages: a convective tray dryer and a convective-vacuum-pulse dryer. The article presents experimental drying curves for radish leaves of the Zarya variety and pumpkin pulp of the Michurinskaya variety. The first period of drying leaves in a tray dryer lasted 150 minutes until the moisture content was 34%, the second period in the convective-vacuum-pulse dryer lasted 90 minutes until the moisture content was 10%, the temperature and coolant velocity at both stages were 60±3 ºС and 2.5 m/s respectively. The pumpkin pulp was dried at a temperature of 75-20-50 ºС and a coolant speed not exceeding 2.5 m/s. The first period to a moisture content of 32% lasted 40 minutes, the second also 40 minutes to a final moisture content of 6%. After drying, the radish leaves are subjected to water extraction, and the pumpkin is sent for grinding to obtain biologically active food additives.
Абдурахманов Пирмагомед Алимагомедович, Шубкин Сергей Юрьевич, Щегольков Николай Фёдорович, Захаров Вячеслав Леонидович. ПОКАЗАТЕЛИ КАЧЕСТВА ЙОГУРТА ИЗ МОЛОКА КОРОВ РАЗНЫХ ПОРОД В ЗИМНИЙ И ЛЕТНИЙ ПЕРИОДЫ
Целью работы было провести сравнительную оценку качества йогурта, приготовленного из молока трёх пород коров (красно-пёстрой, чёрно-пёстрой и симментальской) в разные сезоны года: в начале декабря (в зимне-стойловый период) и в середине лета (в пастбищный период). Молоко коров симментальской породы в зимне-стойловый период обладало более благоприятными физико-химическими параметрами, но имело менее благоприятные микробиологические показатели по сравнению с молоком чёрно-пёстрой и красно-пёстрой пород коров. В пастбищный период различия по физико-химическим показателям молока между всеми тремя породами сгладились и стали менее значительными. В этот период только молоко чёрно-пёстрой породы коров имело менее благоприятные микробиологические показатели. Свёртываемость молока всех трёх пород была выше в пастбищный период. В пастбищный период йогурт отличался меньшей жирностью, большей плотностью и кислотностью, чем в зимне-стойловый период. В этот период порода коров повлияла на физико-химические свойства йогурта намного слабее, чем в зимне-стойловый период. Качество молочной продукции крупного рогатого скота зависит как от породного потенциала животного, так и от сезона года. В зимне-стойловый период наилучшими физико-химическими показателями обладал йогурт из молока коров красно-пёстрой и симментальской пород, а в пастбищный период только из молока коров симментальской породы.
The aim of the work was to conduct a comparative assessment of the quality of yogurt made from the milk of three breeds of cows (red-mottled, black-mottled and Simmental) in different seasons of the year: in early December (in the winter-stall period) and in mid-summer (in the pasture period). Milk of Simmental cows in the winter-stall period had more favorable physico-chemical parameters, but had less favorable microbiological indicators compared to milk of black-mottled and red-mottled breeds of cows. During the pasture period, the differences in the physico-chemical parameters of milk between all three breeds smoothed out and became less significant. During this period, only the milk of the black-and-white breed of cows had less favorable microbiological indicators. The coagulability of milk of all three breeds was higher in the pasture period. In the pasture period, yogurt was characterized by lower fat content, higher density and acidity than in the winter-stall period. During this period, the breed of cows affected the physico-chemical properties of yogurt much less than in the winter-stall period. The quality of dairy products of cattle depends both on the breed potential of the animal and on the season of the year. In the winter-stall period, yogurt from the milk of cows of the red-mottled and Simmental breeds had the best physical and chemical indicators, and in the pasture period only from the milk of cows of the Simmental breed.
Лезный Валерий Владимирович, Моисеев Игорь Викторович, Карманов Денис Александрович. ФЕРМЕНТАЦИОННЫЕ ИЗМЕНЕНИЯ УГЛЕВОДНОГО КОМПЛЕКСА ТАБАКА
Исследовано влияние процесса естественной ферментации на углеводный состав трубочного и сигарных табачных блендов. Целью исследований являлось определение содержания основных углеводов в исследуемых образцах, а именно глюкозы, фруктозы и сахарозы, и выявление динамики изменения их массовой доли в течение 6 месяцев. Для достижения поставленной цели использовалась методика количественного определения углеводов методом обращенно-фазовой высокоэффективной жидкостной хроматографии (ОФ ВЭЖХ). Количественный анализ проводился на жидкостном хроматографе с рефрактометрическим детектором методом внешнего стандарта с предварительным получением водных экстрактов по методу Сокслета. Для внешних стандартов заведомо были определены их хроматографические характеристики, такие как время удерживания и площадь пика. Исследования показали, что в процессе ферментации наблюдается уменьшение содержания углеводов в интервале 1-4 месяцев. Массовая доля углеводов в этот период времени уменьшается на 24,9-63,3%. При этом наиболее значительному изменению был подвержен трубочный бленд. Дальнейшая ферментация образцов не оказывает существенного влияния на углеводный состав табака. Полученная информация может быть использована табачными заводами для разработки оптимального процесса ферментации при производстве сигар и трубочного табака.
The influence of the natural fermentation process on the carbohydrate composition of pipe and cigar tobacco blends has been studied. The aim of the research was to determine the content of the main carbohydrates in the studied samples, namely glucose, fructose and sucrose and to identify the dynamics of changes in their mass fraction over 6 months. To achieve this goal, the method of quantitative determination of carbohydrates by reverse-phase high-performance liquid chromatography (RP HPLC) was used. Quantitative analysis was carried out on a liquid chromatograph with a refractometric detector by the method of an external standard with preliminary preparation of aqueous extracts by the Soxlet method. For external standards, their chromatographic characteristics, such as retention time and peak area, were deliberately determined. Studies have shown that during fermentation, there is a decrease in the carbohydrate content in the interval of 1-4 months. The mass fraction of carbohydrates in this period of time decreases by 24,9-63,3%. At the same time, the pipe blend was subject to the most significant changes. Further fermentation of the samples does not significantly affect the carbohydrate composition of tobacco. The information obtained can be used by tobacco factories to develop an optimal fermentation process in manufacturing of cigars and pipe tobacco.
Ключников Андрей Иванович. ПЕРСПЕКТИВЫ СУХОГО ОХМЕЛЕНИЯ В ПИВОВАРЕНИИ
Неуклонное расширение ассортимента и производство новых сортов пива с многообразными вкусо-ароматическими оттенками является одной из составляющих успеха неуклонного развития пивоваренной отрасли. Причем речь здесь не идет о пивных напитках, в рецептуре которых можно встретить нетрадиционные ингредиенты, не свойственные классическому пивоварению. В основе получения новых сортов пива с характерными вкусо-ароматическими особенностями находится использование определенных сортов хмеля, вносимого в напиток на разных технологических стадиях его производства определенным способом, в различных сочетаниях и в соответствии с обоснованным алгоритмом. В настоящей статье рассматриваются существующие способы и оборудование для сухого охмеления, обоснован ожидаемый набор органолептических свойств пива, приобретаемых в зависимости от применяемого способа, приведено экспериментальное оборудование для приготовления сусла и пива, сухого охмеления динамическим способом и на стадии главного брожения, результаты органолептической оценки образцов пива, полученных в результате сухого охмеления при помощи дескрипторно-профильного метода, их вкусо-ароматические профили и физико-химические свойства, обоснованы сорта хмеля и их дозировка в рецептурах напитка, производимого в условиях пивоваренных предприятий малой мощности.
Steady expansion of the assortment and production of new varieties of beer with diverse flavors and aromatic shades is one of the components of the success of the steady development of the brewing industry. Moreover, we are not talking about beer drinks, in the recipe of which you can find non-traditional ingredients that are not typical for classical brewing. The basis for obtaining new varieties of beer with characteristic taste and aromatic characteristics is the use of certain varieties of hops, introduced into the drink at different technological stages of its production in a certain way, in various combinations and in accordance with a well-founded algorithm. This article discusses existing methods and equipment for dry hopping, substantiates the expected set of organoleptic properties of beer acquired depending on the method used, provides experimental equipment for the preparation of wort and beer, dry hopping in a dynamic way and at the stage of main fermentation, results of organoleptic evaluation of beer samples , obtained as a result of dry hopping using the descriptor-profile method, their flavor and aroma profiles and physical and chemical properties, hop varieties and their dosage in the recipes of drinks produced in low-power breweries are substantiated.
Колесник Дмитрий Владимирович, Рязанцева Анастасия Сергеевна, Ковалева Анна Евгеньевна, Пьяникова Эльвира Анатольевна. ОЦЕНКА КАЧЕСТВА БИСКВИТНЫХ ПОЛУФАБРИКАТОВ ДЛЯ ЛЮДЕЙ С ОСОБЫМИ ПОТРЕБНОСТЯМИ
Мучные кондитерские изделия являются популярным продуктом питания среди различных слоев населения, но многим потребителям они не подходят ввиду пищевых ограничений по ряду заболеваний (целиакия, ожирение, сахарный диабет и др.) и высокой энергетической ценности. Данная статья посвящена исследованию качества бисквитных полуфабрикатов, в которых осуществлена полная замена пшеничной муки овсяной и миндальной, яиц - на аквафабу, сахара - на сахарозаменитель «Эритрит». В ходе исследований были разработаны три рецептуры бисквитных полуфабрикатов с разным соотношением муки овсяной и миндальной. Установлено, что оптимальным соотношением этих видов муки является 13:8. Исследование органолептических показателей разработанных образцов бисквитных полуфабрикатов проводили с использованием экспертной оценки и вкусовых дескрипторов. По результатам оценки органолептических показателей образец с соотношением овсяной и миндальной муки 13:8 обладал сбалансированным составом и вкусом. Исследование физико-химических показателей качества подтвердило высокое качество разработанных образцов. С учетом используемых в рецептуре ингредиентов полученный продукт можно рекомендовать людям с особыми потребностями (для веганов, страдающих аллергическими реакциями на глютен и яичные продукты, больным сахарным диабетом и людям, ведущим здоровый образ жизни).
Flour confectionery products are a popular food product among various segments of the population, but they are not suitable for many consumers due to food restrictions for a number of diseases (celiac disease, obesity, diabetes mellitus, etc.) and high energy value. This article is devoted to the study of the quality of biscuit semi-finished products, in which the complete replacement of oat and almond wheat flour, eggs with aquafaba, sugar with the Erythritol sweetener was carried out. During the research, three formulations of semi-finished biscuit products with different ratios of oatmeal and almond flour were developed. It is established that the optimal ratio of these types of flour is 13:8. The study of organoleptic parameters of the developed samples of biscuit semi-finished products was carried out using expert assessment and taste descriptors. According to the results of the assessment of organoleptic parameters, the sample with a ratio of oatmeal and almond flour 13:8 had a balanced composition and taste. The study of physico-chemical quality indicators confirmed the high quality of the developed samples. Taking into account the ingredients used in the formulation, the resulting product can be recommended to people with special needs (for vegans suffering from allergic reactions to gluten and egg products, diabetics and people leading a healthy lifestyle).
Захаров Вячеслав Леонидович. ЗАВИСИМОСТЬ УРОЖАЙНОСТИ ЯБЛОНИ ОТ СТЕПЕНИ ОГЛЕЕНИЯ ЧЕРНОЗЁМА ОПОДЗОЛЕННОГО
Исследования проводились в Липецкой области в плодоносящих яблоневых садах на сильнорослом семенном подвое. В пределах одного хозяйства найдено и изучено три разновидности чернозёма оподзоленного. Рассмотрены их морфологические свойства, которые выявляют у них разную степень оглеения. Гранулометрический состав почв объясняет различия в степени оглеения. В гумусовом горизонте чернозёма оподзоленного без признаков оглеения обнаружено в 2 раза больше физического песка, чем в почвах с признаками оглеения. В материнской породе (С) чернозёма оподзоленного, не имеющего признаков оглеения, содержалось в 2 раза больше физического песка, чем в самом оглеенном его аналоге. Материнская порода (С) слабоогленного чернозёма оподзоленного по содержанию физического песка занимала промежуточное положение. Преобладающей фракцией физического песка в профиле чернозёма оподзоленного являлся мелкий песок (0,25-0,05 мм). Чем больше физического песка содержится в почвообразующей породе, тем слабее развито оглеение этого горизонта. С возрастанием степени оглеения чернозёма оподзоленного снижается урожайность яблони на семенном подвое.
The research was carried out in the Lipetsk region in fruit-bearing apple orchards on a strong-growing seed stock. 3 varieties of podzolized chernozem have been found and studied within one farm. Their morphological properties are considered, which reveal their different degrees of gluing. The granulometric composition of soils explains the differences in the degree of gluing. In the humus horizon of the podzolized chernozem without signs of gluing, 2 times more physical sand was found than in soils with signs of gluing. The parent rock (C) of the podzolized chernozem, which has no signs of gluing, contained 2 times more physical sand than in its most peeled counterpart. The parent rock (C) of weakly frozen chernozem, podzolized in terms of the content of physical sand, occupied an intermediate position. The predominant fraction of physical sand in the profile of the podzolized chernozem was fine sand (0.25-0.05 mm). The more physical sand is contained in the soil-forming rock, the less developed the gluing of this horizon. With an increase in the degree of peeling of podzolized chernozem, the yield of apple trees on the seed stock decreases.
Лазарев Николай Николаевич, Виноградов Иван Сергеевич. УРОЖАЙНОСТЬ И ПИТАТЕЛЬНОСТЬ РАЗНЫХ ГИБРИДОВ КУКУРУЗЫ ПРИ УБОРКЕ НА СИЛОС В ФАЗУ МОЛОЧНО-ВОСКОВОЙ СПЕЛОСТИ
В полевых опытах, проведённых в 2021-2023 гг. на опытной станции ООО «КВС РУС» в Липецкой области, была проведена оценка урожайности и питательности 22 новых гибридов силосной кукурузы. По годам урожайность зеленой массы кукурузы при уборке в молочно-восковую фазу спелости варьировалась от 11,9 до 23,6 т/га сухого вещества. Основное внимание было уделено содержанию и переваримости нейтрально-детергентной клетчатки (НДК) как ключевого показателя потребления и переваримости корма. Содержание НДК по гибридам находилось в диапазоне 36,4-43,9%, что соответствует молочно-восковой фазе спелости кукурузы, однако переваримость НДК довольно сильно колебалась в зависимости от гибрида, так например гибрид М 250 F показал самую низкую переваримость НДК 61,7 % при содержании НДК 40,0%, напротив, гибрид KWS Lionel имел самую высокую переваримость НДК 72,1 % при содержании НДК в сухом веществе 38,2%. Все гибриды, кроме KWS Kanyons, Rosoma и 2213, накапливали от 30,4 до 35,8% крахмала, что соответствует нормам кормления высокопродуктивных молочных коров. Концентрация чистой энергии лактации (ЧЭЛ) только в двух гибридах была ниже 6,5 МДЖ/кг, а её максимальное количество - 7,03 МДЖ/кг СВ содержал гибрид KWS Odorico.
In field experiments conducted in 2021-2023 at the experimental station of KVS RUS in the Lipetsk region, the yield and nutritional value of 22 new silage corn hybrids were assessed. Over the years, the yield of corn green mass when harvested in the milky-wax phase of ripeness varied from 11,9 to 23,6 t/ha of dry matter. The focus was on neutral detergent fiber (NDF) content and digestibility as a key indicator of feed intake and digestibility. The NDF content of the hybrids was in the range of 36.4-43.9%, which corresponds to the milky-waxy phase of corn ripeness, however, the digestibility of NDF varied quite strongly depending on the hybrid, for example, the hybrid M 250 F showed the lowest digestibility of NDC 61.7 % with an NDF content of 40.0%, on the contrary, the KWS Lionel hybrid had the highest NDF digestibility of 72.1% with an NDF content in dry matter of 38.2%. All hybrids, except KWS Kanyons, Rosoma and 2213, accumulated from 30.4 to 35.8% starch, which corresponds to the feeding standards for highly productive dairy cows. The concentration of net energy of lactation (NEL) in only two hybrids was below 6,5 MJ/kg, and its maximum amount - 7,03 MJ/kg DM contained the KWS Odorico hybrid.
Шабанов Адам Эмирсултанович, Князева Елена Валерьевна, Федотова Людмила Сергеевна, Тимошина Наталья Александровна, Жевора Сергей Валентинович. ПРОДУКТИВНОСТЬ НОВЫХ ОТЕЧЕСТВЕННЫХ СОРТОВ КАРТОФЕЛЯ НА ФОНЕ БИОМОДИФИЦИРОВАННЫХ МИНЕРАЛЬНЫХ УДОБРЕНИЙ
В статье представлены результаты исследований за период с 2018 по 2020 гг. по эффективности микробиологического препарата БисолбиФит в сочетании с минеральными удобрениями (N90P90K135) при возделывании новых отечественных сортов картофеля (Гулливер, Азарт, Гранд, Кумач, Сигнал) на дерново-подзолистой супесчаной почве Московской области. Биомодификация традиционных минеральных удобрений микробиологическим препаратом БисолбиФит способствовала повышению урожайности всех изучавшихся сортов картофеля на 1,6-4,7 т/4,4-12,8% к минеральным контролям. Биомодификация минеральных (БМ) удобрений повышала качество продукции. Наиболее заметно содержание крахмала повышалось на БМ фоне у среднеспелых сортов Гранд, Кумач, Сигнал: с 15,0-16,3% в вариантах с NPK-удобрениями до 15,7-17,9% на фоне БМ NPK-удобрений. Снижалась концентрация нитратов и редуцирующих сахаров. Биомодификация минеральных (БМ) удобрений повышала окупаемость 1 кг д. в. до 30,5-48,3 кг клубней (или на 20-47%) против 25,4-31,7 кг в минеральных контролях. Наиболее ярко действие биопрепарата БисолбиФит проявилось на среднераннем сорте Азарт: прибавка урожая 4,7т/га или 12,8%, окупаемость удобрений повысилась на 47% по сравнению с минеральным фоном.
The article presents research results for the period from 2018 to 2020. on the effectiveness of the microbiological preparation Bisolbifit in combination with mineral fertilizers (N90P90K135) when cultivating new russian potato varieties (Gulliver, Azart, Grand, Kumach, Signal) on soddy-podzolic sandy loam soil of the Moscow region. Biomodification of traditional mineral fertilizers with the microbiological preparation Bisolbifit contributed to an increase in the yield of all potato varieties studied by 1.6-4.7 t/4.4-12.8% compared to mineral controls. Biomodification of mineral (BM) fertilizers increased the quality of products. The starch content increased most noticeably against the BM background in mid-season varieties Grand, Kumach, Signal: from 15.0-16.3% in variants with NPK fertilizers to 15.7-17.9% against the BM background of NPK fertilizers. The concentration of nitrates and reducing sugars decreased. Biomodification of mineral (BM) fertilizers increased the payback of 1 kg of a.i. up to 30.5-48.3 kg of tubers (or 20-47%) versus 25.4-31.7 kg in mineral controls. The effect of the biological product Bisolbifit was most pronounced on the mid-early Azart variety: an increase in yield of 4.7 t/ha or 12.8%, the payback of fertilizers increased by 47% compared to the mineral background.
Леденёв Иван Михайлович, Зубкова Татьяна Владимировна, Бутов Максим Дмитриевич. ПРОДУКТИВНОСТЬ И КАЧЕСТВО ЗЕРНОВЫХ КУЛЬТУР В ЗАВИСИМОСТИ ОТ ИСПОЛЬЗУЕМЫХ В ОПЫТЕ УДОБРЕНИЙ
Исследовано использование побочных продуктов животноводства в качестве удобрений под яровую пшеницу сорта Аквилон и озимую пшеницу сорта Степь. Одной из важных задач сельхозтоваропроизводителей является использование удобрений при возделывании агрокультур с минимальным отрицательным эффектом на почву и конечную готовую продукцию. Опыты проводились в условиях Елецкого района Липецкой области на учебном поле ЕГУ им. И.А. Бунина в 2021-2023 гг. Исследования осуществляли по следующим схемам опыта. Схема опыта 1: 1.Контроль. 2.Рогокопытный шрот. 3.Кровяная мука. 4.Овечья шерсть. 5. Перо птицы. Внесение отходов осуществляли в дозе 150 г/м. Схема опыта 2 включала в себя те же варианты, но предварительно отходы подвергались ферментации препаратами Микориза и СБТ-Экосоил (5 г действующего вещества на 1 кг отходов). Высокая продуктивность получена от применения в качестве удобрения овечьей шерсти, которая характеризовалась высокими показателями по азоту (18,3%) и фосфору (1,1%). На 1,7% азота отмечалось меньше в рогокопытном шроте, в птичьем пере на 3,1% и в кровяной муке на 4,4%. В данных видах отходов фосфор находился в пределах 0,7-0,85%. Использование органических отходов способствовало увеличению протеина и клейковины в зерне. М аксимальное количество клейковины отмечалось в зерне, полученном на вариантах рогокопытный шрот (21,4%) и овечья шерсть (21,8%). Максимальная урожайность яровой и озимой пшеницы зафиксирована на варианте с применением овечьей шерсти, которая составила соответственно 78,1 и 94,2 ц/га.
The use of animal by-products as fertilizers for spring wheat of the Aquilon variety and winter wheat of the Steppe variety has been studied. One of the important tasks of agricultural producers is the use of fertilizers in the cultivation of agricultural crops with minimal negative effect on the soil and final finished products. The experiments were conducted in the conditions of the Yelets district of the Lipetsk region on the training field of I.A. Bunin YSU in 2021-2023. The research was carried out according to the following experimental schemes. The scheme of the experience is 1: 1.Control; 2.Corn meal; 3.Blood meal; 4.Sheep wool; 5. Bird feather. The introduction of waste was carried out at a dose of 150 g /m2. The scheme of experiment 2 included the same options, but previously the waste was fermented with Mycorrhiza preparations and SBT-Ecosoil (5 g of active substance per 1 kg of waste). High productivity was obtained from the use of sheep wool as a fertilizer, which was characterized by high nitrogen (18.3%) and phosphorus (1.1%). There was 1.7% less nitrogen in the horn meal, 3.1% less in bird feather and 4.4% less in blood meal. In these types of waste, phosphorus was in the range of 0.7-0.85%. The use of organic waste has contributed to an increase in protein and gluten in the grain. The maximum amount of gluten was noted in the grain obtained in the variants of corn meal (21.4%) and sheep wool (21.8%). The maximum yield of spring and winter wheat was recorded on the variant using sheep wool, which amounted to 78.1 and 94.2 kg/ha, respectively.
Киселёва Татьяна Сергеевна. ЭКОНОМИЧЕСКАЯ ЭФФЕКТИВНОСТЬ ВОЗДЕЛЫВАНИЯ ГОРОХА В ТЮМЕНСКОЙ ОБЛАСТИ
Важный постоянно действующий элемент любой системы земледелия - механическая обработка почвы, и в современных условиях она приобретает ведущую роль в увеличении урожайности сельскохозяйственных культур [13]. Основной вектор развития современного земледелия направлен в сторону минимизации обработки почвы, так как глубокая вспашка и многократные культивации, помимо высоких энергозатрат, усиливают эрозию почвы и физическое испарение почвенной влаги, что особенно негативно для территорий с недостаточным и нестабильным увлажнением [8]. В системе технологических мероприятий по повышению продуктивности культур важная роль принадлежит обработке, с помощью которой создается необходимый комплекс условий для жизнедеятельности растений. В Тюменской области при возделывании сельскохозяйственных культур дифференцированная и отвальная основная обработка почвы показывает преимущество над безотвальной и нулевой обработками. Минимизация и отказ от основной обработки почвы приводит к снижению урожайности возделываемых сельскохозяйственных культур [14]. При изучении урожайности и экономической эффективности возделывания гороха в 2018-2019 гг. на базе ФГБОУ ВО ГАУ Северного Зауралья было выявлено, что применение отвальной обработки почвы привело к увеличению рентабельности выращивания гороха. Достигнут наибольший уровень рентабельности при возделывании гороха (53,5%) по отвальной обработке почвы (вспашка, 20-22 см), что выше безотвальной обработки (20-22 см) на 13,6% и выше дифференцированной на 19,5%, отказ от основной обработки приводит к снижению уровня рентабельности на 33,7% по гороху.
Mechanical tillage is an important permanent element of any farming system, and in modern conditions it acquires a leading role in increasing crop yields [13]. The main vector of development of modern agriculture is directed towards minimizing tillage, since deep plowing and repeated cultivation, in addition to high energy consumption, increase soil erosion and physical evaporation of soil moisture, which is especially negative for areas with insufficient and unstable moisture [8]. In the system of technological measures to increase crop productivity, an important role belongs to processing, which creates the necessary set of conditions for the vital activity of plants. In the Tyumen region, when cultivating agricultural crops, differentiated and dump basic tillage shows an advantage over non-dump and zero tillage. Minimization and abandonment of basic tillage leads to a decrease in the yield of cultivated crops [14]. When studying the yield and economic efficiency of pea cultivation in 2018-2019 on the basis of the Federal State Budgetary Educational Institution of the GAU of the Northern Urals, it was revealed that the use of dump tillage led to an increase in the profitability of pea cultivation. The highest level of profitability has been achieved in the cultivation of peas (53.5%) for dump tillage (plowing, 20-22 cm), which is 13.6% higher than non-fallow tillage (20-22 cm) and 19.5% higher than differentiated, the rejection of basic processing leads to a decrease in profitability by 33.7% for peas.
Вознесенская Татьяна Юрьевна, Цуканова Елена Михайловна, Скрылёв Алексей Анатольевич, Трифонова Антонина Викторовна. ПРИМЕНЕНИЕ ПРЕПАРАТА ЛЕБОЗОЛ НУТРИПЛАНТ 5-20-5 НА ЯБЛОНЕ В УСЛОВИЯХ ТАМБОВСКОЙ ОБЛАСТИ
Некорневая подкормка растений является быстрым и эффективным способом доставки, так как питательные вещества сразу же попадают на растение и начинают усваиваться. Применение комплексных удобрений позволяет обеспечить растения всеми необходимыми элементами для роста и развития. В данной работе представлены результаты применения минерального удобрения Лебозол Нутриплант 5-20-5 в системе некорневых подкормок плодоносящих насаждений яблони ФГБНУ «Федеральный научный центр имени И.В. Мичурина» в условиях вегетационных периодов 2021 и 2022 годов. Некорневая подкормка растений проводилась 3-х кратно за вегетационный период: 1-я - после цветения и далее 2 раза с интервалом 14 дней. Установлено положительное влияние на биометрические показатели, урожайность и структуру урожая, показатели качества плодов. Наименьшие значения однолетнего прироста наблюдались в варианте с нормой применения Лебозол Нутриплант 5-20-5 5,0 л/га, а наибольшее превышение значений показателей было установлено в варианте с нормой расхода 10,0 л/га (независимо от условий вегетационного периода): 19,9-33,3%. В зависимости от вегетационного периода и нормы применения агрохимиката установлено повышение урожая в опытных насаждениях яблони сорта Жигулевское на 7,8-36,1%.
Foliar feeding of plants is fast and effective, since nutrients immediately reach the plant and begin to be absorbed. The use of complex fertilizers allows us to provide all the necessary elements for the growth and development of plants. This paper presents the results of using the mineral fertilizer Lebozol Nutriplant 5-20-5 in the system of foliar feeding of fruit-bearing apple tree plantings of the Federal State Budget Scientific Institution “I.V. Michurin Federal Scientific Centre” in the growing seasons of 2021 and 2022. Foliar feeding of plants was carried out 3 times during the growing season: 1st - after flowering and then 2 times with an interval of 14 days. A positive effect on biometric indicators, yield and crop structure, and fruit quality indicators has been established. The lowest values of annual growth were observed in the variant with the application rate of Lebozol Nutriplant 5-20-5 5.0 l/ha, and the greatest excess of the indicator values was found in the variant with the application rate of 10.0 l/ha (regardless of the conditions of the growing season): 19.9-33.3%. Depending on the growing season and the rate of application of the agrochemical, an increase in yield in experimental plantings of the Zhigulevskoe apple tree variety was found to increase by 7.8-36.1%.
Бунеев Сергей Сергеевич, Добрин Сергей Александрович, Шубкин Сергей Юрьевич. МАТЕМАТИЧЕСКАЯ МОДЕЛЬ ДИНАМИЧЕСКОГО ПРОЦЕССА ТЕПЛОПЕРЕНОСА В БУНКЕРЕ С АКТИВНЫМ ВЕНТИЛИРОВАНИЕМ
Моделирование различных физических явлений, сопряженных с процессом хранения зерна, является важным этапом при разработке наиболее оптимального способа управления рисками порчи, связанными с температурой и влажностью зерна. Математическая модель для прогнозирования теплопередачи внутри зерновой массы является простым и экономически эффективным способом для оценки изменений физических параметров и риска порчи. В данной статье рассматривается проблема теплопереноса в бункере активного вентилирования семян в зерновой массе, контактирующей с вертикальной поверхностью бункера. Целью исследования является установление закономерностей процесса теплопереноса, а также определение влияния температуры окружающей среды на температуру в указанной области. Для решения рассматриваемой задачи распространения потока тепловой энергии сквозь зерновой слой построена математическая модель с точки зрения теории двойной диффузии. В предлагаемом варианте модели теплопередачи с двойной диффузией теплоперенос происходит в двух направлениях: сквозь зерно и через пустоты, имеющиеся между зерновками в слое. Кроме того, также происходит теплообмен между зернами и воздухом и наоборот. Синтезированная математическая модель является эффективным инструментом для решения сложных производственных задач.
Modeling of various physical phenomena associated with the grain storage process is an important step in developing the most optimal way to manage spoilage risks associated with grain temperature and humidity. A mathematical model for predicting heat transfer within a grain mass is a simple and cost-effective way to assess changes in physical parameters and the risk of spoilage. This article discusses the problem of heat transfer in the bunker of active ventilation of seeds in the grain mass in contact with the vertical surface of the hopper. The purpose of the study is to establish the regularities of the heat transfer process, as well as to determine the influence of ambient temperature on the temperature in the specified area. To solve the problem of the propagation of thermal energy flow through the grain layer, a mathematical model has been constructed from the point of view of the theory of double diffusion. In the proposed version of the double diffusion heat transfer model, heat transfer occurs in two directions - both through the grain and through the voids between the grains in the layer. In addition, there is also a heat exchange between the grains and the air, and vice versa. The synthesized mathematical model is an effective tool for solving complex production tasks.